Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS stoppen 3 miljard dollar in klimaatfonds na lang geen bijdrage

VS stoppen 3 miljard dollar in klimaatfonds na lang geen bijdrage

DUBAI (ANP/AFP) - De Verenigde Staten doneren 3 miljard dollar (circa 2,7 miljard euro) aan het grote klimaatfonds Green Climate Fund. De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris maakte zaterdag het geldbedrag bekend op de klimaattop in Dubai en zei dat het bedoeld was om ontwikkelingslanden te helpen met investeringen in onder meer schone energie en voorbereidingen op de gevolgen van klimaatverandering. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de VS weer geld in dit fonds stoppen.

Bij onderhandelingen in Bonn dit jaar hadden meerdere andere landen al bekendgemaakt meer geld te stoppen in het fonds. De VS zegden geen extra geld toe om "onzekerheid in onze begrotingsprocessen". Het fonds is opgericht om subsidies en leningen te verstrekken aan landen die zijn aangemerkt als ontwikkelingsland. Ze kunnen het geld gebruiken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en het land voor te bereiden op mogelijke klimaatrampen.

Rijkere landen hebben beloofd om tussen 2020 en 2025 jaarlijks 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering te verstrekken aan armere landen. Dit bedrag is in de laatste jaren nooit gehaald, een heikel punt in internationale klimaatonderhandelingen. Ontwikkelingslanden wijzen er vaak op dat rijkere landen hun beloftes niet nakomen.

Harris zei nu dat ze wilde laten zien "hoe de wereld door actie te ondernemen de klimaatcrisis" tegemoet moet treden. Het geld moet waarschijnlijk nog wel goedgekeurd worden door het Amerikaans Congres.

Op de klimaattop in Dubai worden meerdere geldbedragen toegekend aan allerlei verschillende fondsen. Zo is donderdag bij het begin van COP28 een nieuw klimaatschadefonds goedgekeurd door alle landen en hebben verschillende regeringen al startkapitaal toegezegd. Zo wil de Verenigde Arabische Emiraten daar 100 miljoen dollar in stoppen, Nederland geeft 15 miljoen euro en de VS zegden 17,5 miljoen dollar toe. Dit fonds moet uiteindelijk armere, kwetsbare landen helpen na schade die ze hebben opgelopen door klimaatrampen.

Meer uit Buitenland

Flat van opgepakt RAF-lid Klette ontruimd om gevaarlijk voorwerp

BERLIJN (ANP/DPA) - De flat van het onlangs opgepakte oud-lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) Daniela Klette is ontruimd. De politie meldt dat bij een doorzoeking van het gebouw in het Berlijnse stadsdeel Kreuzberg "iets gevaarlijks" is gevonden.

55 minuten geleden
McConnell stopt in november als leider Republikeinen in Senaat

WASHINGTON (ANP) - Mitch McConnell stopt in november als leider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat. Hij is wel van plan om lid te blijven, zo heeft hij gezegd in de Senaat: "voorlopig ga ik nergens naartoe". McConnell is een van de invloedrijkste figuren binnen zijn partij.

2 uur geleden
Hunter Biden beschuldigt Republikeinen bij verhoor van liegen

WASHINGTON (ANP) - Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, houdt vol dat zijn vader niets misdaan heeft. Het onderzoek dat de Republikeinen hebben ingesteld is gebaseerd op een "valse aanname" en de beschuldigingen zijn "leugens". De onderzoekers "handelen in zinspelingen, vertekening en sensatiezucht", zo heeft hij volgens The New York Times (NYT) verklaard. De krant beschikt over een geschreven versie van die verklaring.

2 uur geleden
EU-landen volgen Brusselse rechtstaat-aanbevelingen amper op

LUXEMBURG (ANP) - De aanbevelingen die de Europese Unie jaarlijks doet aan lidstaten om hun rechtstaat te versterken hebben weinig effect. Slechts 11 procent daarvan werd in 2023 volledig opgevolgd en ruim een derde werd zelfs helemaal niet uitgevoerd, constateert de Europese Rekenkamer.

4 uur geleden
ICC: 52 miljoen euro schadevergoeding voor slachtoffers Ongwen

DEN HAAG (ANP/RTR) - De slachtoffers van de Oegandese militieleider Dominic Ongwen hebben recht op 52 miljoen euro schadevergoeding, heeft het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag bepaald. Niet eerder kwam het hof tot zo'n hoog bedrag.

4 uur geleden
Nobelcomité hekelt veroordeling Russische mensenrechtenactivist

OSLO (ANP) - Het Noors Nobelcomité heeft "met afschuw" kennis genomen van de veroordeling van de Russische mensenrechtenactivist Oleg Orlov. Die kreeg deze week van een rechtbank in Moskou tweeënhalf jaar cel opgelegd.

4 uur geleden
Nieuwswebsite: ook tweede ESF-lied Israël voorlopig afgewezen

GENÈVE (ANP) - De organisator van het Eurovisie Songfestival heeft nog een mogelijke Israëlische inzending voorlopig geweigerd. Nieuwswebsite ynet schrijft op basis van functionarissen bij het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken dat ook het lied Dance Forever, dat de tweede keus was, in de huidige vorm niet is goedgekeurd door de European Broadcasting Union (EBU).

5 uur geleden