VS stoppen 3 miljard dollar in klimaatfonds na lang geen bijdrage
DUBAI (ANP/AFP) - De Verenigde Staten doneren 3 miljard dollar (circa 2,7 miljard euro) aan het grote klimaatfonds Green Climate Fund. De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris maakte zaterdag het geldbedrag bekend op de klimaattop in Dubai en zei dat het bedoeld was om ontwikkelingslanden te helpen met investeringen in onder meer schone energie en voorbereidingen op de gevolgen van klimaatverandering. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de VS weer geld in dit fonds stoppen.
Bij onderhandelingen in Bonn dit jaar hadden meerdere andere landen al bekendgemaakt meer geld te stoppen in het fonds. De VS zegden geen extra geld toe om "onzekerheid in onze begrotingsprocessen". Het fonds is opgericht om subsidies en leningen te verstrekken aan landen die zijn aangemerkt als ontwikkelingsland. Ze kunnen het geld gebruiken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en het land voor te bereiden op mogelijke klimaatrampen.
Rijkere landen hebben beloofd om tussen 2020 en 2025 jaarlijks 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering te verstrekken aan armere landen. Dit bedrag is in de laatste jaren nooit gehaald, een heikel punt in internationale klimaatonderhandelingen. Ontwikkelingslanden wijzen er vaak op dat rijkere landen hun beloftes niet nakomen.
Harris zei nu dat ze wilde laten zien "hoe de wereld door actie te ondernemen de klimaatcrisis" tegemoet moet treden. Het geld moet waarschijnlijk nog wel goedgekeurd worden door het Amerikaans Congres.
Op de klimaattop in Dubai worden meerdere geldbedragen toegekend aan allerlei verschillende fondsen. Zo is donderdag bij het begin van COP28 een nieuw klimaatschadefonds goedgekeurd door alle landen en hebben verschillende regeringen al startkapitaal toegezegd. Zo wil de Verenigde Arabische Emiraten daar 100 miljoen dollar in stoppen, Nederland geeft 15 miljoen euro en de VS zegden 17,5 miljoen dollar toe. Dit fonds moet uiteindelijk armere, kwetsbare landen helpen na schade die ze hebben opgelopen door klimaatrampen.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is na zijn beëdiging opnieuw naar de Capital One Arena gegaan. Daar gaat hij in het bijzijn van zijn aanhangers decreten ondertekenen.
13 minuten geledenMEXICO-STAD (ANP/AFP) - De Mexicaanse president Claudia Sheinbaum heeft haar ambtgenoot Donald Trump gefeliciteerd met zijn beëdiging. Ze riep in een bericht op X op tot "een dialoog, respect en samenwerking".
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Pentagon heeft kort na het aantreden van president Donald Trump het portret verwijderd van Mark Milley, de voormalige stafchef van de Amerikaanse strijdkrachten. Hij heeft Trump eerder een fascist en een gevaar voor het land genoemd.
2 uur geledenPANAMA-STAD (ANP/RTR) - "Het Panamakanaal is van Panama en zal dat blijven", zei de president van het land José Raúl Mulino maandag. Hij reageerde daarmee op opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump, die in zijn inauguratiespeech zijn intentie herhaalde om het beroemde Panamakanaal terug te nemen.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn bewering herhaald dat hij de verkiezingen van 2020 door fraude heeft verloren. "Die verkiezing was compleet gemanipuleerd", zei hij na zijn officiële inauguratiespeech.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De regering van de Amerikaanse president Donald Trump stelt Robert Salesses aan als waarnemend minister van Defensie. Salesses blijft aan totdat de beoogde minister Pete Hegseth wordt goedgekeurd door de Senaat, meldt een Amerikaanse functionaris maandag.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De nieuwe Amerikaanse regering is meteen gestopt met het gebruik van een app voor migranten, CBP One. Zij konden met de app een afspraak maken bij grensovergangen om legaal het land binnen te komen.
3 uur geleden