Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS: staat speelt alleen maar grotere rol in economie China

VS: staat speelt alleen maar grotere rol in economie China

GENÈVE/WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse regering klaagt dat China na 20 jaar lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) de rol van de staat in de economie van het land alleen maar groter heeft gemaakt. Dit is in de ogen van de VS in het nadeel van talrijke ondernemingen en werkers wereldwijd.

China schendt, negeert of omzeilt de regels van de organisatie om zijn eigen economische of industriële doeleinden te bereiken staat in een lijvig rapport van de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai. De WTO in Genève stelt internationale regels op voor de handel tussen naties en probeert naar eigen zeggen oneerlijke concurrentie tegen te gaan en vrijhandel te bevorderen.

Volgens Tai heeft China toen het eind 2001 lid werd van de WTO, beloofd die doeleinden ook na te streven. Maar het land heeft volgens de Amerikaanse handelsgezant de rol van de staat enkel groter gemaakt en die van de vrije markt kleiner. Washington bekritiseert al lang de bemoeienissen van de Chinese staat met de economie zoals het subsidiëren van staatsbedrijven en de eis dat ondernemingen techniek overdragen in ruil voor toegang tot de Chinese markt. De Volksrepubliek zou ook intellectueel eigendom stelen.

De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump ontketende in 2018 een handelsoorlog met China naar aanleiding van die klachten. Daar is uiteindelijk begin 2020 een bilaterale overeenkomst tussen Washington en Beijing uit voortgekomen, maar China komt de afspraken van die deal nauwelijks na, schrijft Tai.

Meer uit Financieel

Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

52 minuten geleden
Bedrijvigheid industrie China voor eerst in 6 maanden gegroeid

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in september voor het eerst in zes maanden tijd weer gegroeid, wat erop kan duiden dat de economie van China langzaam aan het opkrabbelen is na een periode van zwakte.

1 uur geleden
Duizenden woningen zijn te bezichtigen tijdens Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Woningverkopers openen zaterdag hun deuren voor potentiële kopers tijdens de Open Huizen Dag. Daar komen waarschijnlijk tienduizenden bezoekers op af. Makelaarsorganisatie NVM kan nog niet zeggen hoeveel bezoekers deze editie worden verwacht of hoeveel huizen opengaan. Volgens huizenwebsite Funda doen meer dan 9000 woningen mee. De NVM meldt dat er nog steeds aanmeldingen kunnen binnenkomen.

7 uur geleden
Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

12 uur geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

12 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

13 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

16 uur geleden