Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS: staat speelt alleen maar grotere rol in economie China

VS: staat speelt alleen maar grotere rol in economie China

GENÈVE/WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse regering klaagt dat China na 20 jaar lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) de rol van de staat in de economie van het land alleen maar groter heeft gemaakt. Dit is in de ogen van de VS in het nadeel van talrijke ondernemingen en werkers wereldwijd.

China schendt, negeert of omzeilt de regels van de organisatie om zijn eigen economische of industriële doeleinden te bereiken staat in een lijvig rapport van de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai. De WTO in Genève stelt internationale regels op voor de handel tussen naties en probeert naar eigen zeggen oneerlijke concurrentie tegen te gaan en vrijhandel te bevorderen.

Volgens Tai heeft China toen het eind 2001 lid werd van de WTO, beloofd die doeleinden ook na te streven. Maar het land heeft volgens de Amerikaanse handelsgezant de rol van de staat enkel groter gemaakt en die van de vrije markt kleiner. Washington bekritiseert al lang de bemoeienissen van de Chinese staat met de economie zoals het subsidiëren van staatsbedrijven en de eis dat ondernemingen techniek overdragen in ruil voor toegang tot de Chinese markt. De Volksrepubliek zou ook intellectueel eigendom stelen.

De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump ontketende in 2018 een handelsoorlog met China naar aanleiding van die klachten. Daar is uiteindelijk begin 2020 een bilaterale overeenkomst tussen Washington en Beijing uit voortgekomen, maar China komt de afspraken van die deal nauwelijks na, schrijft Tai.

Meer uit Financieel

Blik belegger op pluk bedrijfsresultaten, inflatie en notulen Fed

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek gaat de aandacht van beleggers onder andere uit naar nieuwe Europese inflatiecijfers. Bij een aanhoudend hoge inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) beslissen om de rentes sneller te verhogen. Wel zal de toezichthouder altijd in de gaten moeten houden of bepaalde landen bij een te snelle rentestijging niet in de problemen komen.

4 uur geleden
Duitse gasvoorraad eerder dan gepland aangevuld

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Duitse voorraad aardgas is zo'n twee weken eerder dan gepland aangevuld tot de vereiste 75 procent van het normale niveau. Dat meldt de Bundesnetzagentur, de toezichthouder van de energievoorziening van Duitsland. De deadline voor het aanvullen, gesteld door de waakhond, stond op 1 september. De grootste economie van de eurozone kampte als gevolg van de oorlog in Oekraïne met lage gasvoorraden.

4 uur geleden
Duitse overheid: waterpeil Rijn zakt deze week tot kritiek niveau

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Het waterpeil in de Rijn zakt deze week vanwege de extreme droogte waarschijnlijk tot het kritieke niveau van 30 centimeter, maar blijft daar wel een aantal dagen op steken. Maandag wordt de 30 centimeter behaald, valt op te maken uit recente data van de Duitse regering. Onder dit niveau is het voor binnenvaartschepen niet meer rendabel om te varen, omdat ze dan veel minder vracht mee kunnen nemen.

6 uur geleden
Drukke dag op Schiphol, reizigers krijgen water en stroopwafels

SCHIPHOL (ANP) - Ook deze zondag is weer een drukke dag met vertrekkende reizigers voor luchthaven Schiphol. De reizigersstroom "loopt goed door", laat een woordvoerster weten. Reizigers hoefden zondagochtend nog niet buiten te wachten. Schiphol deelt water en stroopwafels uit aan wachtende reizigers.

7 uur geleden
Saudi Aramco blijft profiteren van hoge olieprijzen

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco blijft profiteren van de hoge olieprijzen. De onderneming meldde over het tweede kwartaal een stijging van de winst van 90 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De grootste olie-onderneming ter wereld profiteerde ook van de toegenomen vraag naar brandstof wereldwijd.

10 uur geleden
Energiebedrijven verschuilen zich voor nieuwe klanten

DEN HAAG (ANP) - Energiebedrijven verschuilen zich voor nieuwe klanten. Daardoor is het voor consumenten die een nieuw energiecontract nodig hebben, een stuk lastiger om stroom en gas te regelen. Zo is het aanbod op prijsvergelijkingssites zeer gering, blijkt uit een selectie bij bekende prijsvergelijkers zoals Independer en PriceWise door het ANP.

11 uur geleden
Bijna 150.000 theewerkers in Bangladesh leggen werk neer

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 150.000 arbeiders van theeplantages in staking gegaan. Ze willen dat hun loon flink wordt verhoogd.

1 dag geleden