Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

WASHINGTON (ANP) - De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te worden erkend. De staat Palestina wordt door de meeste landen erkend, maar is in de volkerenorganisatie officieel een waarnemer, geen lidstaat.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de VS vinden "dat de weg via de Verenigde Naties niet de juiste is".

Zegsman Vedant Patel zei dat de Amerikaanse regering wel een voorstander is van een Palestijnse staat, mits de veiligheid van Israël ook gegarandeerd is. De totstandkoming van zo'n staat is volgens het ministerie niet gebaat bij "overhaast optreden in New York, zelfs met de beste bedoelingen".

Onderhandelingen

"Wij denken dat de beste weg vooruit is als er directe onderhandelingen plaatsvinden tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit, ondersteund door de Verenigde Staten en andere partners uit de regio", aldus Patel. Er moeten volgens hem sowieso eerst nog stappen gezet worden om aan de eisen van de VN te voldoen. Bovendien kan Hamas, "een terroristische organisatie, zoals u weet", wat de VS betreft dan niet meer aan de macht zijn in Gaza.

In de Veiligheidsraad die vijftien leden telt zijn er vijf leden die permanent lid zijn, China, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en de VS. Zij kunnen een voorstel met een veto blokkeren. Het is ook de Veiligheidsraad die nieuwe leden voordraagt, dus zonder instemming van deze raad is lidmaatschap niet mogelijk. Het is wel mogelijk waarnemer te worden bij de VN buiten de Veiligheidsraad om. In 2012 stemden 138 leden van de Algemene Vergadering er voor dat de staat Palestina die status kreeg.

Erkenning

Die heeft de Heilige Stoel of Vaticaanstad ook. Zwitserland was lange tijd ook een staat die waarnemer bij de VN was omdat het land geen lid wilde worden. Dat werd het uiteindelijk toch in 2002.

Het werd al enige tijd aangenomen dat de VS hun veto zouden gebruiken om te voorkomen dat de Palestijnse gebieden als lidstaat Palestina zouden worden erkend. De VS hebben sinds 1945 rond de negentig keer een veto uitgesproken in de Veiligheidsraad. Ongeveer de helft daarvan was sinds 1972 om resoluties kritisch over of nadelig voor Israël te blokkeren. Recent nog keerden de VS zich in de raad drie keer met een veto tegen oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook. De laatste keer onthielden ze zich van stemming over deze kwestie.

Meer uit Buitenland

Senaat Amerikaanse staat Arizona trekt abortusverbod uit 1864 in

PHOENIX (ANP/RTR) - De Senaat van de Amerikaanse staat Arizona heeft woensdag gestemd voor intrekking van het staatsverbod op abortus uit 1864. Het verbod zou binnen enkele weken in werking zijn getreden.

1 uur geleden
Weer confrontaties met politie bij pro-Europese protesten Georgië

TBILISI (ANP/RTR) - In Georgië is het opnieuw tot confrontaties gekomen tussen pro-Europese demonstranten en de politie. Agenten gebruikten onder meer traangas en flitsgranaten om de menigte uit elkaar te drijven.

1 uur geleden
Aanleg tijdelijke pier voor noodhulp Gaza voor de helft klaar

GAZA-STAD (ANP/AFP) - De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is voor 50 procent afgerond, meldt het Amerikaanse Pentagon. De aanlegsteiger is naar verwachting ergens begin deze maand klaar.

3 uur geleden
Weinstein krijgt nieuw proces na terugdraaiing veroordeling 2020

NEW YORK (ANP) - De rechtszaak tegen Harvey Weinstein over seksueel misbruik moet opnieuw. Een gerechtshof in New York draaide vorige week zijn veroordeling uit 2020 terug omdat de beruchte oud-filmproducent geen eerlijk proces zou hebben gehad.

4 uur geleden
Ook Colombia verbreekt betrekkingen met Israël om Gaza

BOGOTA (ANP/RTR) - Colombia verbreekt de diplomatieke betrekkingen met Israël. Dat maakte president Gustavo Petro bekend nadat hij eerder al felle kritiek had geuit op premier Benjamin Netanyahu.

5 uur geleden
Gewonde agenten door explosief bij 1 mei-demonstratie in Parijs

PARIJS (ANP/AFP) - Bij een 1 mei-demonstratie in Parijs zijn zeven agenten gewond geraakt door een explosief, melden de nieuwszender BFM TV en de krant Le Monde. Ze zijn volgens de politie naar het ziekenhuis gebracht. Ook vijf andere agenten moesten met verwondingen naar het ziekenhuis.

6 uur geleden
300 aanhoudingen bij pro-Palestijns protest op universiteit VS

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een pro-Palestijns protest op de Amerikaanse Columbia University zijn dinsdagavond ongeveer driehonderd mensen gearresteerd. Honderden agenten gingen de universiteitsgebouwen in het hart van New York binnen om een einde te maken aan een bezetting.

7 uur geleden