Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS-soldaat veroordeeld tot 3,75 jaar in Russische strafkolonie

VS-soldaat veroordeeld tot 3,75 jaar in Russische strafkolonie

VLADIVOSTOK (ANP) - Een Amerikaanse soldaat die begin mei werd gearresteerd in de Russische stad Vladivostok is veroordeeld tot drie jaar en negen maanden gevangenisstraf, die hij moet uitzitten in een strafkolonie. Dat melden Russische staatsmedia. Hij werd verdacht van diefstal en zou zijn vriendin met de dood hebben bedreigd.

Aanklagers hadden een gevangenisstraf van vier jaar en acht maanden geëist. Volgens de Amerikaanse nieuwszender NBC was de soldaat, sergeant Gordon Black, alleen naar Rusland gereisd en was hij op het moment van zijn arrestatie niet in dienst.

De 34-jarige Black werd aangehouden nadat de vrouw hem na een ruzie bij de politie had aangegeven. Volgens Black hadden ze ruzie gekregen nadat ze had gedronken. De twee hadden elkaar in oktober 2022 in Zuid-Korea ontmoet via de dating-app Tinder. Vervolgens had de Russische hem uitgenodigd naar Valdivostok te komen.

Gershkovich

Black pleitte voor de rechter "gedeeltelijk schuldig" aan diefstal en "onschuldig" aan bedreiging. Zijn advocaat is van plan in beroep te gaan tegen het vonnis, meldt persbureau Tass.

Meerdere Amerikanen worden vastgehouden in Rusland. Een prominente gevangene is Evan Gershkovich, de journalist van The Wall Street Journal die meer dan een jaar geleden werd gearresteerd op verdenking van spionage. Zijn proces begint op 26 juni achter gesloten deuren.

Meer uit Buitenland

Moskou ziet moordaanslag op Trump als gevolg van beleid Washington

MOSKOU (ANP/AFP) - Washington moet de "balans opmaken" van zijn "beleid van het aanzetten tot haat", meent het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Woordvoerder Maria Zacharova stelt dat dit beleid heeft geleid tot de moordaanslag op de voormalige president Donald Trump.

28 minuten geleden
NAVO-topman Stoltenberg geschokt door poging tot moord op Trump

BRUSSEL (ANP) - NAVO-topman Jens Stoltenberg zegt geschokt te zijn door de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij veroordeelt de aanval en benadrukt dat "politiek geweld geen plek heeft in onze democratieën". "NAVO-bondgenoten staan samen om onze vrijheid en waarden te verdedigen", schrijft de secretaris-generaal op X. Hij wenst Trump en de andere getroffenen een spoedig herstel toe.

1 uur geleden
Scholz: verachtelijke aanval op Trump gevaar voor democratie

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft op X de aanval op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump veroordeeld. Hij noemt de moordaanslag "verachtelijk" en zegt dat dergelijk geweld een bedreiging vormt voor de democratie. Hij wenst Trump een spoedig herstel toe en laat weten in gedachten bij alle getroffenen te zijn.

1 uur geleden
Zelensky veroordeelt 'verschrikkelijke aanval' op Trump

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een video gereageerd op de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij spreekt van een "verschrikkelijke aanval" en een "weerzinwekkende misdaad" die veroordeeld moet worden.

1 uur geleden
Chinese president betuigt medeleven aan Trump

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping heeft zijn "medeleven en sympathie" betuigd aan de Amerikaanse oud-president Donald Trump, meldt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Die laat ook weten dat China de ontwikkelingen rond de moordaanslag nauwlettend volgt.

1 uur geleden
Hamas trekt zich terug uit onderhandelingen met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas trekt zich terug uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge Hamasfunctionaris noemt de Israëlische aanvallen op Gaza en de Israëlische houding bij de onderhandelingen als reden.

2 uur geleden
Republikeinen willen onderzoek naar veiligheid bijeenkomst Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinse Congresleden gaan onderzoeken instellen naar de veiligheid rondom de campagnebijeenkomst van hun presidentskandidaat Donald Trump. Ze willen weten hoe het komt dat een persoon erin is geslaagd de beveiliging te ontwijken en op een dak te klimmen in de buurt van waar Trump kiezers toesprak.

2 uur geleden