Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS: sluiten nieuwsmedium ondermijnt geloofwaardigheid Hongkong

VS: sluiten nieuwsmedium ondermijnt geloofwaardigheid Hongkong

HONGKONG (ANP/AFP) - Dat de politie van Hongkong woensdag een nieuwsmedium binnenviel en journalisten arresteerde ondermijnt de geloofwaardigheid van Hongkong. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verwijt China en de lokale autoriteiten dat onafhankelijke media "het zwijgen worden opgelegd".

Agenten vielen woensdag de redactie van Stand News binnen en er werden zeven arrestaties verricht. Medewerkers van het online nieuwsmedium worden verdacht van "samenzwering om opruiende publicaties te publiceren".

Stand News, sinds de oprichting in 2014 een van de meest kritische onafhankelijke media in de metropool, moest de deuren sluiten na de politie-inval. Dat is zeer kwalijk, stelt Blinken. "Een regering die niet bang is voor de waarheid zou de vrije pers juist moeten omarmen." De gearresteerde medewerkers moeten van de Amerikaanse minister dan ook vrij worden gelaten.

Reactie

In een reactie op de verwijten van de Amerikaanse minister Blinken stelt Carrie Lam, de leider van Hongkong, dat de arrestaties en inval niet gericht zijn op de media in zijn algemeenheid. Het ging enkel en alleen om Stand News, meldt Lam. Daarnaast stelt de topbestuurder dat het niet aan buitenlandse regeringen is om de invrijheidstelling van verdachten te eisen, dat is "tegen de wet".

Hongkong was lange tijd een Britse kroonkolonie, maar behoort sinds 1997 weer tot China. Die communistische volksrepubliek had toegezegd dat de stad nog een halve eeuw een speciale status zou krijgen. Die regeling wordt 'één land, twee systemen' genoemd. Inwoners van Hongkong hadden daardoor meer vrijheden dan mensen in andere delen van China.

Meer uit Buitenland

Politico: Trump doelwit strafrechtelijk onderzoek

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben voormalig president Donald Trump in een brief laten weten dat hij het doelwit is van een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico op basis van een bron die op de hoogte is van de zaak.

2 uur geleden
Trump-adviseur Bannon gedagvaard in onderzoek Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is gedagvaard in verband met het federale onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van twee bronnen. De dagvaarding zou eind mei al zijn verstuurd.

2 uur geleden
Trein richting Amsterdam strandt wegens brand in Tiroler tunnel

FRITZENS (ANP) - De Oostenrijkse hulpdiensten hebben woensdagavond vanwege brand 151 treinpassagiers uit een ruim vijftien kilometer lange tunnel in Tirol moeten redden, melden de regionale autoriteiten. Eerder werd gesproken over rond de 370 reizigers, maar de hulpdiensten baseerden dat op het aantal reserveringen. 33 mensen raakten lichtgewond, eerder sprak de politie nog over vijftig slachtoffers. Ze hebben rook ingeademd en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

2 uur geleden
VK houdt eerste wereldwijde top over veiligheid AI

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt dit najaar een wereldwijde top over de veiligheid van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft minister-president Rishi Sunak woensdag bekendgemaakt in Washington. Het onderwerp komt ook aan bod tijdens een gesprek dat de Britse premier donderdag heeft met de Amerikaanse president Joe Biden.

2 uur geleden
Milieudienst EPA: 100 miljoen Amerikanen hebben last van rook

WASHINGTON (ANP/AFP) - Door de natuurbranden in Canada komt zoveel rook vrij, dat in een gebied met ruim 100 miljoen mensen een waarschuwing geldt voor slechte lucht. De Amerikaanse milieuautoriteit EPA zegt dat mensen goed op de luchtkwaliteitswaarden moeten letten. Zeker als ze gezondheidsproblemen hebben.

4 uur geleden
Pence zet zich bij start van presidentscampagne af tegen Trump

ANKENY (ANP) - De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn "voormalige running-mate", zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.

7 uur geleden
Rechtbank Italië schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

BRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.

7 uur geleden