Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS 'sluiten niets uit' als Israël doorgaat met invasie van Rafah

VS 'sluiten niets uit' als Israël doorgaat met invasie van Rafah

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris "sluit niets uit" mocht Israël ondanks grote Amerikaanse bezwaren doorgaan met een grondaanval op Rafah, de grensstad in het zuiden van Gaza waar naar schatting 1,5 miljoen Palestijnen verblijven. Dat zei Harris toen ABC News vroeg of een dergelijke militaire operatie "consequenties" van Amerikaanse zijde zou hebben.

Harris noemde een eventuele Israëlische aanval op Rafah in hetzelfde interview een "grote fout". "Ik heb de kaarten bestudeerd", zei ze. "Deze mensen kunnen nergens heen. En we hebben het over ongeveer anderhalf miljoen mensen die in Rafah zijn, omdat hen werd verteld daarheen te gaan."

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei eerder deze maand dat hij een plan had goedgekeurd om Rafah binnen te vallen. President Joe Biden uitte daarop "diepe zorgen" over de veiligheid van de vele burgers die zich in de stad schuilhouden.

Zaterdag ondertekende Biden een wet die de financiering van de Amerikaanse overheid voor de rest van het jaar regelt. Het pakket ter waarde van 1,2 biljoen dollar omvat 3,8 miljard dollar aan jaarlijkse militaire hulp aan Israël. Ook bepaalt de wet dat de Amerikaanse financiering van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA tot maart 2025 geblokkeerd blijft.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden