Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS slaan alarm over nieuw Russisch hackerswapen

VS slaan alarm over nieuw Russisch hackerswapen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse autoriteiten zeggen het bestaan te hebben ontdekt van een geavanceerd Russisch hackerswapen. Dat heeft de codenaam Drovorub en kan worden gebruikt om in te breken in computers die draaien op besturingssysteem Linux.

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA en politiedienst FBI zeggen dat de Russische militaire inlichtingendienst GROe het hackerswapen gebruikt. Een topmedewerker van de NSA zei dat veel computers bij Amerikaanse veiligheidsdiensten, defensiebedrijven en het ministerie van Defensie draaien op Linux. Die zouden kwetsbaar zijn als geen actie wordt ondernomen.

Een voormalige westerse inlichtingenfunctionaris noemt het ongebruikelijk dat de Amerikaanse diensten zoiets openlijk naar buiten brengen. De diensten wezen zelfs naar de specifieke Russische eenheid die de malware zou gebruiken. Het gaat om eenheid 26165, die soms ook Fancy Bear, Strontium of APT 28 wordt genoemd.

Een expert van cyberveiligheidsbedrijf McAfee vergelijkt Drovorub met een Zwitsers zakmes, dat allerlei taken kan uitvoeren. Hackers kunnen bijvoorbeeld bestanden stelen of de controle overnemen over de computer van het slachtoffer.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Toezichtraad Facebook start vlak voor Amerikaanse verkiezingen

MENLO PARK (ANP/RTR) - De nieuwe commissie voor de behandeling van problematische inhoud op Facebook, ook wel het "hooggerechtshof van Facebook" genoemd, gaat medio oktober van start. Dat is vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

8 minuten geleden
Oostenrijk wil wintersportseizoen zonder après-ski

WENEN (ANP/DPA) - Vakantiegangers moeten het komend wintersportseizoen in Oostenrijk zonder après-ski-feesten doen. "Skiplezier ja, maar zonder après-ski", zei bondskanselier Sebastian Kurz, die nieuwe maatregelen aankondigde om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

42 minuten geleden
Hoofdverdachte Madeleine McCann verliest uitleveringszaak

LUXEMBURG (ANP) - De Duitse hoofdverdachte van de verdwijning van de Britse peuter Madeleine McCann komt voorlopig niet vrij. Christian B. was naar het Europese Hof van Justitie gestapt omdat zijn uitlevering aan Duitsland niet volgens de regels zou zijn verlopen, maar kreeg donderdag ongelijk.

1 uur geleden
EU erkent Loekasjenko niet als president Wit-Rusland

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie erkent Aleksandr Loekasjenko niet als president van Wit-Rusland. Nu de zittende president na "vervalste" presidentsverkiezingen woensdag toch is beëdigd voor een nieuwe termijn, gaat Brussel haar "betrekkingen met Wit-Rusland tegen het licht houden", zegt buitenlandchef Josep Borrell.

2 uur geleden
Geldprijs voor Nobelprijswinnaars bijna 100.000 euro omhoog

STOCKHOLM (ANP/RTR) - De winnaars van de Nobelprijzen ontvangen dit jaar 94.000 euro meer dan de winnaars van vorig jaar. De organisatie zegt dat de verhoging van het prijzengeld mogelijk is door de degelijke financiële situatie van de Nobel Foundation.

3 uur geleden
Woede na besluit officier van justitie in zaak Breonna Taylor

WASHINGTON (ANP) - Meerdere Democratische politici hebben boos gereageerd op het besluit van de officier van justitie in de Amerikaanse staat Kentucky om maar één agent te vervolgen in de zaak rond het doodschieten van de zwarte vrouw Breonna Taylor. Onder meer de Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi uitte haar woede op televisie bij MSNBC.

4 uur geleden
Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland neemt flink toe

BERLIJN (ANP/RTR) - Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in Duitsland is vastgesteld in het laatste etmaal is tot boven de tweeduizend gestegen, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Woensdag werden er nog 1769 gevallen gemeld, een lichte afname ten opzichte van dinsdag.

5 uur geleden