Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS schikken met betaaldienst BitPay rond schenden sancties

VS schikken met betaaldienst BitPay rond schenden sancties

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse ministerie van Financiën treft een schikking met de betaaldienst voor cryptomunten BitPay vanwege schendingen van sancties tegen landen als Cuba, Iran en Noord-Korea. In die schikking betaalt BitPay meer dan een half miljoen dollar.

Volgens het ministerie zijn er tussen 2013 en 2018 ruim 2100 gevallen geconstateerd waarbij BitPay mensen uit die landen zou hebben toegestaan om transacties met digitale munten te doen met handelaren in de Verenigde Staten en elders in de wereld. Met die transacties was een bedrag van in totaal circa 129.000 dollar gemoeid. BitPay had wel controlesystemen voor transacties met die landen, maar volgens de autoriteiten had hier beter toezicht op moeten zijn. BitPay zegt dat sindsdien veel is gedaan om de controle op dergelijke transacties te verbeteren.

Toezichthouders hebben al langer hun zorgen uitgesproken over het gebruik van cryptomunten door bijvoorbeeld criminelen om illegale activiteiten te financieren vanwege het gebrek aan toezicht op die markt. De roep om striktere regelgeving voor digitale munten zoals de bitcoin wordt dan ook steeds luider, onder meer van president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

De bitcoin steeg vrijdag ondertussen naar een nieuw recordniveau van meer dan 54.000 dollar. De totale markt voor alle bitcoins is inmiddels meer dan 1000 miljard dollar waard, geholpen door de toenemende populariteit van de digitale munt bij grote bedrijven en professionele beleggers.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

7 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

9 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

10 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

12 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

12 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

13 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

22 uur geleden