Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'VS scherpen visumbeleid aan voor Chinese communisten'

'VS scherpen visumbeleid aan voor Chinese communisten'

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering scherpt het reisbeleid aan voor leden van de Chinese Communistische Partij (CCP). Visa voor de circa 92 miljoen leden van de partij en hun gezinnen zijn volgens ingewijden voortaan maximaal een maand geldig. Dat was voorheen 10 jaar, bericht The New York Times. Ook kunnen die reisdocumenten maar één keer worden gebruikt om het land binnen te komen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt tegenover de krant dat een aangescherpt reisbeleid deel uitmaakt van een pakket aan maatregelen. Die moeten de VS beschermen tegen de "kwaadaardige" invloed van de Chinese regeringspartij. "We hebben de CCP tientallen jaren lang vrije en onbelemmerde toegang gegeven tot Amerikaanse instellingen en bedrijven, terwijl Amerikaanse burgers in China diezelfde privileges nooit kregen."

De strengere visumregels gaan volgens de krant direct in en kunnen in theorie gevolgen hebben voor honderden miljoenen Chinezen. Het kan in de praktijk echter lastig blijken om vast te stellen of reizigers lid zijn van de Chinese Communistische Partij, tenzij het gaat om prominente leden. Het nieuwe beleid kan de relatie tussen Washington en Peking wel verder onder druk zetten.

Meer uit Buitenland

Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

1 uur geleden
Malawi wil duizenden mensen naar Israël sturen voor boerderijwerk

LILONGWE (ANP/RTR) - De regering van Malawi heeft plannen aangekondigd om duizenden mensen naar Israël te sturen om daar op boerderijen te werken. "We denken in eerste instantie aan ongeveer 5000 mensen, daar mikken we nu op", zegt minister van Informatie Moses Kunkuyu tegen de BBC.

2 uur geleden
Finland sluit laatste grensovergang met Rusland

HELSINKI (ANP/RTR) - Finland sluit in de nacht van woensdag op donderdag ook zijn laatste grensovergang met Rusland voor reizigers. Deze blijft vervolgens twee weken dicht. De regering gaf eerder al opdracht tot de sluiting van de andere grensovergangen na een toestroom van immigranten uit derde landen vanuit Rusland.

2 uur geleden
Amerikaans-Israëlisch overleg met Qatar over meer vrijlatingen

TEL AVIV/DOHA (ANP/AFP) - De leiders van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, de Israëlische dienst Mossad, David Barnea en de premier van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, overleggen dinsdag in Qatar over de overeenkomsten tussen Israël en Hamas. Volgens Israëlische media zouden de strijdende partijen willen praten over een langere wapenstilstand en de vrijlating van meer mensen dan tot dusver was afgesproken. Ze zouden ook spreken over de vraag of er ook andere gijzelaars of gevangenen vrij zouden kunnen komen. Het hoofd van de Egyptische geheime dienst is volgens nieuwszender Al Jazeera ook in Qatar neergestreken.

3 uur geleden
Media: echtgenote Oekraïense spionnenchef mogelijk vergiftigd

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De echtgenote van de Oekraïense militaire inlichtingenchef Kyrylo Boedanov lijdt aan vergiftigingsverschijnselen. Er wordt rekening gehouden met een moordaanslag, bevestigt een inlichtingenbron tegenover persbureau AFP na berichten in Oekraïense media.

4 uur geleden
Vaticaan bevestigt bezoek paus aan klimaattop Dubai

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Het Vaticaan zegt dat paus Franciscus zoals gepland naar de COP28 in Dubai gaat. De bevestiging komt nadat het hoofd van de rooms-katholieke kerk afgelopen weekend door ziekte een deel van zijn werk moest neerleggen.

4 uur geleden
Nog steeds sneeuwoverlast Duitsland, doden bij verkeersongelukken

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - Duitsland heeft dinsdag opnieuw te maken met overlast door sneeuwval. Door de winterse omstandigheden zijn twee automobilisten om het leven gekomen bij verkeersongelukken.

6 uur geleden