Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS: Russische nepvideo moest aanval op Oekraïne rechtvaardigen

VS: Russische nepvideo moest aanval op Oekraïne rechtvaardigen

WASHINGTON (ANP) - Een vervalste video over een Oekraïense volkerenmoord op Russisch sprekende mensen moest voor Rusland het motief zijn om het buurland binnen te vallen. Volgens Amerikaanse media hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten bewijzen gevonden dat de Russen een dergelijke nepvideo wilden fabriceren als voorwendsel voor een invasie.

Op de video zou te zien moeten zijn hoe vermeende Oekraïense soldaten Russisch sprekende mensen aanvallen, in het oosten van Oekraïne met zijn pro-Russische bevolking of in Rusland zelf. De Russische video zou voortborduren op recente desinformatiecampagnes, aldus hoge regeringsfunctionarissen en andere betrokkenen. De Verenigde Staten hopen het plan te bederven door het openbaar te maken.

De Russen wilden een aanval in scène zetten en filmen. Moskou wilde de video dan gebruiken om Oekraïne te beschuldigen van genocide tegen Russischsprekenden. Het zou een ​​Russische aanval moeten rechtvaardigen. Ook werd overwogen leiders van de opstand in Oost-Oekraïne Moskou te laten vragen om een Russische interventie.

Een recente Russische desinformatiecampagne met valse beschuldigingen van genocide en acties in het Russische parlement om de rebellenregeringen in Oekraïne te erkennen, zouden de geloofwaardigheid van de bewijzen onderstrepen.

Meer uit Buitenland

Aanleg tijdelijke pier voor noodhulp Gaza voor de helft klaar

GAZA-STAD (ANP/AFP) - De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is voor 50 procent afgerond, meldt het Amerikaanse Pentagon. De aanlegsteiger is naar verwachting ergens begin deze maand klaar.

1 uur geleden
Weinstein krijgt nieuw proces na terugdraaiing veroordeling 2020

NEW YORK (ANP) - De rechtszaak tegen Harvey Weinstein over seksueel misbruik moet opnieuw. Een gerechtshof in New York draaide vorige week zijn veroordeling uit 2020 terug omdat de beruchte oud-filmproducent geen eerlijk proces zou hebben gehad.

2 uur geleden
Ook Colombia verbreekt betrekkingen met Israël om Gaza

BOGOTA (ANP/RTR) - Colombia verbreekt de diplomatieke betrekkingen met Israël. Dat maakte president Gustavo Petro bekend nadat hij eerder al felle kritiek had geuit op premier Benjamin Netanyahu.

3 uur geleden
Gewonde agenten door explosief bij 1 mei-demonstratie in Parijs

PARIJS (ANP/AFP) - Bij een 1 mei-demonstratie in Parijs zijn zeven agenten gewond geraakt door een explosief, melden de nieuwszender BFM TV en de krant Le Monde. Ze zijn volgens de politie naar het ziekenhuis gebracht. Ook vijf andere agenten moesten met verwondingen naar het ziekenhuis.

4 uur geleden
300 aanhoudingen bij pro-Palestijns protest op universiteit VS

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een pro-Palestijns protest op de Amerikaanse Columbia University zijn dinsdagavond ongeveer driehonderd mensen gearresteerd. Honderden agenten gingen de universiteitsgebouwen in het hart van New York binnen om een einde te maken aan een bezetting.

5 uur geleden
Dodental van overstromingen in Kenia loopt op, toeristen gestrand

NAIROBI (ANP/RTR) - De grote overstromingen in Kenia hebben inmiddels zeker 181 mensen het leven gekost. Huizen, wegen en bruggen zijn ingestort en groepen toeristen zitten vast door de zware regenval in het Oost-Afrikaanse land.

6 uur geleden
Stemming dreigt in parlement VS over afzetting voorzitter Johnson

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse Republikeinse afgevaardigde Marjorie Taylor Greene heeft een motie aangekondigd om de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden af te zetten. Ze zei dat haar partijgenoot Mike Johnson herhaaldelijk heeft laten zien dat hij ongeschikt is voor de topfunctie.

6 uur geleden