Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS: Russische minister was in Noord-Korea om wapens te kopen

VS: Russische minister was in Noord-Korea om wapens te kopen

BRISBANE (ANP/AFP/RTR) - De Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, was deze week in Noord-Korea met als doel wapens te kopen. Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. "Ik twijfel er sterk aan of Sjojgoe daar op vakantie was", aldus Blinken.

"We zien dat Rusland wanhopig op zoek is naar steun en wapens om zijn agressie tegen Oekraïne te kunnen voortzetten", zei Blinken tijdens een bezoek aan Australië. "Dat gebeurt nu opnieuw met Noord-Korea, net zoals het eerder gebeurde met Iran dat drones levert waarmee Rusland civiele infrastructuur vernietigt en burgers doodt."

Officieel was Sjojgoe in Pyongyang voor de viering van Overwinningsdag, waarop Noord-Korea het einde van de oorlog met buurland Zuid-Korea herdenkt. De minister inspecteerde samen met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ook ballistische raketten die kernkoppen kunnen afleveren, een type wapen dat Rusland zelf via de VN-Veiligheidsraad mede heeft verboden.

Blinken verwees in zijn commentaar ook naar China, nadat de VS dat land er in februari van had beschuldigd dat het op punt stond wapens te leveren aan Rusland. "Maar China heeft ons herhaaldelijk verzekerd dat het geen materiële of dodelijke hulp biedt in de strijd in Oekraïne", aldus de buitenlandminister.

Meer uit Buitenland

Luchthaven van München korte tijd dicht om klimaatactivisten

MÜNCHEN (ANP/RTR/DPA) - Het vliegverkeer op de luchthaven van München is zaterdagochtend korte tijd stilgelegd omdat klimaatactivisten het binnenterrein van het vliegveld hadden betreden en zichzelf hadden vastgelijmd op een start- of landingsbaan. Volgens een woordvoerder is één van de banen even na 07.00 uur weer vrijgegeven. Desondanks heeft het vliegverkeer vertraging opgelopen.

44 minuten geleden
Omstreden Oekraïense mobilisatiewet treedt in werking

KYIV (ANP/RTR) - Een omstreden Oekraïense mobilisatiewet treedt officieel in werking. De wet moet ervoor zorgen dat er meer mannen ingezet kunnen worden om tegen de Russen te vechten. Tegen mannen die de dienstplicht ontduiken, wordt harder opgetreden.

56 minuten geleden
Lancering Starliner opnieuw uitgesteld

CAPE CANAVERAL (ANP/BLOOMBERG) - De eerste bemande ruimtevlucht van de Starliner, het nieuwe ruimtevaartuig van Boeing, is voor de derde keer deze maand uitgesteld. De reden is een heliumlek aan boord van het ruimtevaartuig, heeft NASA vrijdag gemeld.

1 uur geleden
Zelensky: gebrek aan Oekraïense troepen en vliegtuigen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vrijdag gezegd dat het Oekraïense leger meer manschappen nodig heeft om het moreel van de strijdkrachten op te krikken. "We moeten de reserves aanvullen, een groot deel van de brigades is leeg. We moeten dit doen zodat de jongens een normale rotatie hebben. Dan verbetert hun moreel ook", zei Zelensky in een interview met persbureau AFP.

5 uur geleden
Dode en gewonden bij luchtaanval in Westoever

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij een Israëlische luchtaanval vrijdag op een vluchtelingenkamp bij de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever is ten minste één persoon omgekomen. Ook raakten acht mensen gewond, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Het Israëlische leger bevestigde dat.

6 uur geleden
Leger Israël vindt lichamen drie gijzelaars, onder wie Shani Louk

TEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische leger heeft de lichamen van drie gegijzelden teruggevonden in de Gazastrook. Het gaat om Shani Louk, Amit Bouskila en Yitzhak Gelerenter, die alle drie op een festival in Israël waren toen Hamas op 7 oktober vorig jaar aanviel.

13 uur geleden
Poetin en Zelensky zien weinig in wapenstilstand tijdens Spelen

KYIV (ANP) - Een staakt-het-vuren tijdens de Olympische Spelen tussen Oekraïne en Rusland zal er niet snel van komen. Het idee komt uit de koker van de Franse president Emmanuel Macron en ook de Chinese president Xi Jinping heeft het geopperd. Maar zowel Vladimir Poetin als Volodymyr Zelensky reageert afwijzend.

14 uur geleden