Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS roepen op tot strengere VN-sancties tegen Noord-Korea

VS roepen op tot strengere VN-sancties tegen Noord-Korea

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Staten hebben vrijdag bij de VN-Veiligheidsraad opgeroepen tot strengere internationale sancties tegen Noord-Korea. Aanleiding voor de oproep was de recente lancering door Noord-Korea van een intercontinentale ballistische raket, de Hwasong-15, die groot genoeg is om bijvoorbeeld de VS te bereiken. De laatste keer dat Noord-Korea een dergelijke raket afvuurde, was op 29 november 2017.

De Amerikaanse ambassadrice Linda Thomas-Greenfield wees de Veiligheidsraad op een resolutie uit 2017, waarin de lidstaten zich verplichtten "het sanctieregime bij te werken en te versterken" mocht Noord-Korea een intercontinentale ballistische raket afvuren. "Dat is precies wat er is gebeurd", zei Thomas-Greenfield. "Dus nu is het tijd om die actie te ondernemen."

In april 2018 formaliseerde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een moratorium op kernproeven en langeafstandsraketten, waarbij hij verklaarde dat zijn doelen waren bereikt en dat zijn land een volledig nucleaire staat was. Toch hield hij donderdag persoonlijk toezicht op de lancering van de Hsawong-15, die volgens de Noord-Koreaanse staatszender KCNA bedoeld was om ervoor te zorgen dat het land klaar is voor een "langdurige confrontatie" met de VS.

Thomas-Greenfield gaf geen details over het Amerikaanse voorstel om de VN-sancties te versterken, behalve dat die tot doel zouden moeten hebben de financiering voor de verboden wapenprogramma's van Pyongyang af te sluiten. Kernproeven en het lanceren van ballistische raketten door Noord-Korea zijn al lang verboden door de Veiligheidsraad.

De Noord-Koreaanse bondgenoten China en Rusland zullen zich waarschijnlijk verzetten tegen verscherpte VN-sancties. Zij dringen immers al langer aan op versoepeling van de VN-sancties om de humanitaire situatie in Noord-Korea te verbeteren en Pyongyang aan te moedigen terug te keren naar onderhandelingen over denuclearisatie met onder meer de VS en landen uit de regio.

Meer uit Buitenland

Bondgenoten Navalny op zoek naar lijkwagen voor begrafenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een dag voor de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in Moskou is nog steeds geen lijkwagen gevonden, meldt een woordvoerder van bondgenoten van de activist die in gevangenschap stierf. Onbekenden zouden pogingen dwarsbomen een voertuig te huren.

1 uur geleden
Israël noemt doden bij voedselverdeling in Gaza een tragedie

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël heeft een dodelijk incident bij de aanvoer van hulpgoederen in Gaza omschreven als een tragedie. De Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat er meer dan honderd doden vielen nadat Israëlische troepen het vuur hadden geopend, maar volgens Israël kwamen mogelijk tientallen mensen om het leven doordat ze zijn aangereden door trucks met hulpgoederen.

1 uur geleden
Spaans terreuronderzoek naar Catalaanse separatist Puigdemont

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse hooggerechtshof opent een terreuronderzoek naar de Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont. Hij was leider van de regio Catalonië, met Barcelona als hoofdstad, toen daar in 2017 een illegaal onafhankelijkheidsreferendum werd gehouden.

2 uur geleden
Autoriteiten Gaza: ruim honderd doden bij aflevering voedselhulp

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - De autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat Israëlische troepen het vuur hebben geopend op Gazanen die stonden te wachten op hulpgoederen. Het dodental zou inmiddels zijn opgelopen tot 104. Ook raakten volgens het ministerie van Volksgezondheid in het gebied honderden mensen gewond.

2 uur geleden
Poetin: risico op kernoorlog bij inzet NAVO-troepen in Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De NAVO-landen riskeren een nucleair conflict als ze troepen naar Oekraïne sturen, waarschuwt de Russische president Vladimir Poetin. De Verenigde Staten en belangrijke Europese bondgenoten zeiden deze week dat ze geen plannen hadden om grondtroepen naar Oekraïne te sturen, nadat Frankrijk op de mogelijkheid had gezinspeeld om Kyiv te helpen in de strijd tegen de Russische invasie.

6 uur geleden
Premier Estland: Rutte zou alweer vierde NAVO-topman uit NL zijn

TALLINN (ANP) - Premier Kaja Kallas van Estland heeft kanttekeningen geplaatst bij de kandidatuur van Mark Rutte om topman te worden voor de NAVO. Ze noemt het belangrijk dat de volgende secretaris-generaal uit een land komt dat voldoet aan de NAVO-norm om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit te geven aan defensie.

9 uur geleden
Palestijnen melden meer dan 30.000 doden in Gaza sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft donderdag bekendgemaakt dat het dodental in de Gazastrook "meer dan 30.000" bedraagt ​​sinds het begin van de oorlog met Israël op 7 oktober.

10 uur geleden