Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS roepen militair regime Myanmar op geen geweld te gebruiken

VS roepen militair regime Myanmar op geen geweld te gebruiken

YANGON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse regering heeft het nieuwe militaire regime in Myanmar opgeroepen geen geweld tegen betogers te gebruiken en afstand te doen van de macht. Dat gebeurt na nieuwe demonstraties in het land na het overlijden van een 20-jarige demonstrante. Zij werd op 9 februari bij een betoging tegen de militaire machthebbers met een rubberen kogel in het hoofd geraakt. Zaterdag gingen grote groepen etnische minderheden de straat op ter ere van de omgekomen demonstrante.

De betogers in Yangon, de grootste stad van het land, droegen kransen en bloemen bij de herdenkingsplechtigheid voor Mya Thwate Khaing, die was neergeschoten bij een demonstratie in de hoofdstad Naypyidaw. Zij lag dagenlang op de intensive care, maar bezweek uiteindelijk aan haar verwondingen. Zij is sindsdien het symbool van het verzet tegen het militaire regime. De uitvaart van de jonge vrouw is zondag.

Ondanks de oproep van de VS greep de politie hardhandig in bij een betoging op een scheepswerf in Mandalay, de tweede stad van het land. Er vielen twee gewonden. De politie opende het vuur op de betogers, maar niet duidelijk is of rubberen of echte kogels werden gebruikt.

'Strijd winnen'

Ke Jung, een van de leiders van de demonstratie in Yangon, zei zaterdag dat hij en andere betogers vastberaden zijn in hun verzet tegen de militaire dictatuur. "We moeten deze strijd winnen. Het volk staat zij aan zij. We zullen vechten tot het einde van de dictatuur."

Het gebruik van geweld heeft geleid tot wereldwijde protesten en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft met bondgenoten gesprekken gevoerd over een gezamenlijke reactie. "We zetten samen met onze bondgenoten druk op de militaire machthebbers om hun actie terug te draaien", zei diens woordvoerder Ned Price.

De tegenstanders van de coup ijveren voor de vrijlating van de wettig gekozen regeringsleider Aung San Suu Kyi en haar medestanders, die op 1 februari werden opgepakt na een staatsgreep door de militairen. Haar politieke partij had de parlementsverkiezingen met een overweldigende meerderheid gewonnen.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

7 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

8 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

10 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

11 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

11 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

12 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

12 uur geleden