Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS proberen oliestroom naar oostkust op gang te houden na hack

VS proberen oliestroom naar oostkust op gang te houden na hack

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid heeft een regionale noodtoestand uitgeroepen vanwege de hack bij oliepijplijnbedrijf Colonial Pipeline. Dat geeft het ministerie van Verkeer ruimere mogelijkheden om de dreigende tekorten aan benzine, diesel en kerosine op te vangen. Colonial legde na een hack vrijdag al zijn pijplijnen stil, waaronder een belangrijke toevoerlijn naar de Amerikaanse oostkust. Die is goed voor bijna de helft van alle brandstoffen die naar dat deel van het land gaan.

Colonial werd donderdag gehackt, al kwam dat pas een dag later naar buiten. De hackers maken gebruik van gijzelsoftware en eisen geld om de systemen vrij te geven. Daarnaast zouden ze gegevens hebben gestolen die ze dreigen openbaar te maken als het bedrijf niet betaalt. De pijplijnuitbater legde uit voorzorg meerdere IT-systemen stil, waardoor ook de pijplijnen niet meer gebruikt kunnen worden.

Colonial kan nog altijd geen tijdstip geven voor de heropening, maar door de noodtoestand mag de brandstof nu over de weg vervoerd worden in 17 staten en in de hoofdstad Washington, DC. Ook vervoer per trein is mogelijk. Voor de langere termijn is dat geen oplossing, want als de afsluiting langer dan vijf dagen duurt, verwachten marktkenners tekorten.

Belangrijkste pijplijn

De belangrijkste pijplijn van Colonial naar de oostkust loopt van de kust van de Golf van Mexico tot aan Linden in New Jersey, vlakbij New York. Onderweg wordt bijvoorbeeld ook de luchthaven van Atlanta, een van de drukste ter wereld, aangedaan. Van Houston tot North Carolina kan het bedrijf 2,5 miljoen vaten olie per dag door de pijplijn sturen. Tot het eindpunt gaat het om dagelijks ongeveer 900.000 vaten.

Colonials concurrent Kinder Morgan kan mogelijk enige verlichting bieden. Dat bedrijf heeft een pijplijn die tot aan Washington DC loopt en dagelijks tot 720.000 vaten olie kan transporteren. Dat bedrijf heeft alle niet-essentiële onderhoudswerkzaamheden voorlopig opgeschort. Ook zou olie uit Europa kunnen worden gehaald, maar het duurt al snel twee weken voor een olietanker vanuit Rotterdam in New York is aangekomen.

Meer uit Financieel

Moederbedrijf Douglas debuteert op Damrak na uitstel

AMSTERDAM (ANP) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners maakt vrijdag haar langverwachte debuut op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is eigenaar van onder meer cosmetica- en parfumerieketen Douglas, het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling en de voormalige theedivisie van Unilever. Ook investeert de investeringsmaatschappij in Franse en Spaanse voetbalcompetities en in het beroemde rugbytoernooi Six Nations.

2 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

6 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

6 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

6 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

7 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

8 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

9 uur geleden