
VS proberen oliestroom naar oostkust op gang te houden na hack
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid heeft een regionale noodtoestand uitgeroepen vanwege de hack bij oliepijplijnbedrijf Colonial Pipeline. Dat geeft het ministerie van Verkeer ruimere mogelijkheden om de dreigende tekorten aan benzine, diesel en kerosine op te vangen. Colonial legde na een hack vrijdag al zijn pijplijnen stil, waaronder een belangrijke toevoerlijn naar de Amerikaanse oostkust. Die is goed voor bijna de helft van alle brandstoffen die naar dat deel van het land gaan.
Colonial werd donderdag gehackt, al kwam dat pas een dag later naar buiten. De hackers maken gebruik van gijzelsoftware en eisen geld om de systemen vrij te geven. Daarnaast zouden ze gegevens hebben gestolen die ze dreigen openbaar te maken als het bedrijf niet betaalt. De pijplijnuitbater legde uit voorzorg meerdere IT-systemen stil, waardoor ook de pijplijnen niet meer gebruikt kunnen worden.
Colonial kan nog altijd geen tijdstip geven voor de heropening, maar door de noodtoestand mag de brandstof nu over de weg vervoerd worden in 17 staten en in de hoofdstad Washington, DC. Ook vervoer per trein is mogelijk. Voor de langere termijn is dat geen oplossing, want als de afsluiting langer dan vijf dagen duurt, verwachten marktkenners tekorten.
Belangrijkste pijplijn
De belangrijkste pijplijn van Colonial naar de oostkust loopt van de kust van de Golf van Mexico tot aan Linden in New Jersey, vlakbij New York. Onderweg wordt bijvoorbeeld ook de luchthaven van Atlanta, een van de drukste ter wereld, aangedaan. Van Houston tot North Carolina kan het bedrijf 2,5 miljoen vaten olie per dag door de pijplijn sturen. Tot het eindpunt gaat het om dagelijks ongeveer 900.000 vaten.
Colonials concurrent Kinder Morgan kan mogelijk enige verlichting bieden. Dat bedrijf heeft een pijplijn die tot aan Washington DC loopt en dagelijks tot 720.000 vaten olie kan transporteren. Dat bedrijf heeft alle niet-essentiële onderhoudswerkzaamheden voorlopig opgeschort. Ook zou olie uit Europa kunnen worden gehaald, maar het duurt al snel twee weken voor een olietanker vanuit Rotterdam in New York is aangekomen.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
2 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
3 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
16 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
16 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
21 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
23 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
1 dag geleden