Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS: PKK-terroristen achter dood Turkse gijzelaars

VS: PKK-terroristen achter dood Turkse gijzelaars

WASHINGTON/ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten houden Turks-Koerdische PKK-terroristen verantwoordelijk voor de dood van Turkse gijzelaars in Noord-Irak. Dat benadrukte Washington alsnog nadat het Turkse regime in Ankara de Amerikanen ervan had beschuldigd de terroristen in Irak te steunen.

De toorn van de Turkse president Erdogan volgde op de recente executie van dertien Turken die waren ontvoerd door de PKK (Koerdische Arbeiderspartij). Turkse troepen vonden naar eigen zeggen de geëxecuteerde Turken in een grot waar ze waren gedood voordat de militairen naderden. De PKK bestrijdt deze lezing en stelt gevangenen nooit kwaad te doen.

In de ogen van Erdogan gaven de Amerikanen een belachelijke en betreurenswaardige verklaring omdat zij niet meteen de lezing van Ankara ondersteunden. Hij liet de Amerikaanse ambassadeur in Ankara op het matje roepen. Later sprak de Amerikaanse buitenlandminister Blinken over PKK-terroristen als de verantwoordelijken voor de moorden.

De PKK opereert vanuit het noorden van Irak en is bondgenoot van de Koerden, die het noorden van Syrië beheersen. Tijdens de Syrische burgeroorlog zagen de VS in de Syrische Koerden een cruciale bondgenoot in de strijd tegen het schrikbewind dat jihadisten van Islamitische Staat in het noorden en oosten van Syrië hadden gevestigd. In 2017 ging de toenmalige regering van president Trump de Koerden in Syrië bewapenen, tot ergernis van Erdogan.

Meer uit Buitenland

Tunesië wil niet Europese grenswacht zijn

TUNIS (ANP) - Tunesië is niet van plan de rol van grenswacht op zich te nemen ten behoeve van andere landen. Dat zegt de Tunesische president Kais Saied op de vooravond van een topontmoeting omtrent migratie.

2 uur geleden
Trump: wrede vervolging is een aanfluiting van gerechtigheid

COLUMBUS (ANP/RTR) - Bij zijn eerste publieke optreden nadat hij werd aangeklaagd voor tientallen misdrijven, haalde voormalig president Donald Trump uit naar president Joe Biden en het Amerikaanse ministerie van Justitie. Op de Republikeinse staatsconventie in de staat Georgia zei hij dat de "wrede vervolging een aanfluiting is van gerechtigheid".

4 uur geleden
Macron vraagt Iran onmiddellijk te stoppen met steun aan Rusland

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft gebeld met zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi met de vraag "een onmiddellijk einde te maken" aan de militaire steun die het land biedt aan Rusland in de strijd tegen Kyiv. Macron benadrukte de "humanitaire gevolgen" van de aanvallen die in Oekraïne plaatsvinden met Iraanse drones.

6 uur geleden
Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

8 uur geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

9 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

9 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

11 uur geleden