Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS pauzeren het afgeven van vergunningen voor lng-export

VS pauzeren het afgeven van vergunningen voor lng-export

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Amerikaanse regering heeft vrijdag aangegeven te stoppen met het afgeven van nieuwe vergunningen voor de export van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Daaronder vallen ook licenties voor de aanleg van nieuwe terminals. De Verenigde Staten willen onderzoeken wat de invloed is van de lng-transporten uit het land op onder meer het klimaat.

"Deze pauze op nieuwe lng-goedkeuringen ziet de klimaatcrisis voor wat het is: de existentiële bedreiging van onze tijd", liet president Joe Biden weten in een verklaring. Milieuorganisaties zijn kritisch op de aanleg van grote faciliteiten om lng te kunnen verschepen naar andere landen. Vloeibaar gemaakt aardgas is namelijk een fossiele brandstof. Activisten zijn bang dat een enorme nieuwe infrastructuur ertoe zal leiden dat lng nog generaties lang zal worden gebruikt.

Voorstanders van de lng-uitvoer beweren juist dat de export cruciaal is om ontwikkelingslanden te laten stoppen met het gebruik van steenkolen als brandstof. Ook Europa is gebaat bij lng, om de weggevallen gastoevoer uit Rusland op te kunnen vangen. De VS zijn 's werelds grootste lng-exporteur. Momenteel zijn er zeven terminals in bedrijf.

Onderzoek

Het onderzoek zal worden uitgevoerd door het Amerikaanse ministerie van Energie en kan nog maanden duren. Het besluit van de overheid zal geen invloed hebben op eerder verleende vergunningen.

Het besluit van de regering Biden valt niet overal goed, ook niet bij de eigen Democratische partij. Senator Joe Manchin, die bekendstaat om zijn kritische houding, hekelt het zelfs. "Als deze pauze gewoon weer een politieke truc is om klimaatactivisten te paaien ten koste van Amerikaanse arbeiders, bedrijven en onze bondgenoten in nood, dan zal ik er alles aan doen om deze pauze onmiddellijk te beëindigen", zei hij in een verklaring.

Zorg

Ook in Europa leidt de stap van Biden tot zorgen, want veel landen en bedrijven zijn er afhankelijker geworden van Amerikaans lng na de Russische inval in Oekraïne. Rusland kneep na het begin van de oorlog de gastoevoer naar Europese bondgenoten van de Oekraïners steeds meer af. Volgens het BDEW, een belangenorganisatie voor energieverbruikers in Duitsland, kwam 83 procent van alle lng die het land afgelopen jaar importeerde uit de VS.

Het door Duitsland genationaliseerde energiebedrijf Sefe, een van de grootste Duitse gasimporteurs, zei tegen zakenkrant Handelsblatt voor instabiliteit op de Europese energiemarkt te vrezen.

Meer uit Financieel

Thuiswerken mogelijke oorzaak langdurige daling kantoorprijzen

DEN HAAG (ANP) - De verkoopprijs van kantoren daalt al vier kwartalen op rij, iets wat sinds 2015 niet meer is voorgekomen. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend op basis van nieuwe cijfers. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen komt dit mogelijk doordat Nederlanders relatief veel thuiswerken.

4 uur geleden
Rentehoop stuwt Wall Street, Boeing omlaag na nieuw onderzoek

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag voor de derde handelsdag op rij omhoog. Dat kwam door een groeiend vertrouwen onder beleggers dat de Federal Reserve de rente dit jaar gaat verlagen, wat over het algemeen gunstig is voor de beurskoersen.

7 uur geleden
Batterijproject Bill Gates vraagt faillissementsbescherming aan

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse accubedrijf Ambri, waarin Microsoft-medeoprichter Bill Gates veel geld stak, heeft faillissementsbescherming aangevraagd. Al veertien jaar probeert de onderneming een batterij op industriële schaal te bouwen, maar nu is het geld van de investeerders op, zo werd maandag bekend.

8 uur geleden
Nieuwssite: ontslagronde Tesla bij software- en engineeringteams

AUSTIN (ANP/RTR) - Tesla heeft maandag een nieuwe ontslagronde doorgevoerd. Deze keer zijn medewerkers van de software-, service- en engineeringafdelingen getroffen, meldt de Amerikaanse nieuwssite Electrek die doorgaans goed ingevoerd is over de producent van elektrische auto's.

10 uur geleden
AEX sluit op nieuw recordniveau, beleggers straffen PostNL af

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers waren maandag niet te spreken over het kwartaalverlies van PostNL. De post- en pakketbezorger maakte bekend dat het bedrijfsresultaat de eerste maanden van dit jaar 9 miljoen euro negatief was en ook de omzet viel lager uit. Als tegenmaatregel maakt PostNL de postzegels in juli tussentijds 5 cent duurder. Het aandeel verloor bijna 4 procent op het Damrak.

11 uur geleden
Supermarkten moeten gaan betalen voor duurzame groenten en fruit

DEN HAAG (ANP) - Stichting Milieukeur mag supermarkten en hun leveranciers verplichten om een extra duurzaamheidsvergoeding te betalen voor groenten en fruit met het On the Way to PlanetProof-keurmerk (OPP). Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten op basis van een in januari opgestelde richtlijn voor landbouwers om legaal gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven op te zetten. OPP is het eerste keurmerk dat zo'n goedkeuring krijgt.

11 uur geleden
Shell wil af van activiteiten in Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Shell is van plan om zich terug te trekken uit Zuid-Afrika, waar het olie- en gasconcern ongeveer zeshonderd tankstations heeft en sinds 1902 actief is. Het concern heeft daar ook transport- en raffinaderijactiviteiten. Shell nam het besluit na een evaluatie van de zogeheten downstream-activiteiten daar, bevestigde het bedrijf. Dat is het deel dat zich bezighoudt met raffinage, verkoop en transport.

12 uur geleden