Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS onderzoeken klachten over NXP-chips van concurrent

VS onderzoeken klachten over NXP-chips van concurrent

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid opent een onderzoek naar halfgeleiders van het Eindhovense chipbedrijf NXP. Volgens de Taiwanese concurrent MediaTek gebruikt NXP onrechtmatig zijn gepatenteerde technologie, dus wil het bedrijf een Amerikaans importverbod op bepaalde chips. De Amerikaanse International Trade Commission gaat de klachten nu onderzoeken.

Volgens MediaTek gaat het om schendingen van vijf patenten. Die zouden de technologie beschrijven van microprocessoren en sensoren die NXP maakt voor entertainmentsystemen en navigatiesystemen in auto's.

De International Trade Commission onderzoekt ook de Duitse auto-onderdelenfabrikant Continental en het technologiebedrijf Bosch wegens de klachten. Daarnaast heeft het agentschap vragen uitstaan bij enkele Amerikaanse distributeurs van chips en elektronische componenten. Dat er een onderzoek is geopend, wil niet zeggen dat de Amerikaanse scheidsrechter voor handelsgeschillen de klachten van MediaTek ook gegrond vindt.

Continental benadrukte in een officiële reactie dat de Amerikaanse auto-industrie al maanden kampt met een tekort aan chips. Als MediaTek zijn zin krijgt en de import van NXP-halfgeleiders aan banden wordt gelegd, verergert dit volgens het Duitse concern die problemen alleen maar. Buitenlandse automerken zouden daarmee "een enorm voordeel" in de schoot geworpen krijgen.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

7 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

8 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

9 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

10 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

11 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

11 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

11 uur geleden