Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS onderzoeken handel met voorkennis bij First Republic Bank

VS onderzoeken handel met voorkennis bij First Republic Bank

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse justitie onderzoekt of werknemers van de deze maand omgevallen bank First Republic zich schuldig hebben gemaakt aan handel met voorkennis. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De bank stond al weken onder druk voordat de Amerikaanse toezichthouders First Republic uiteindelijk begin mei overnamen.

Omdat er al weken druk lag op First Republic en de aandelenkoers van de bank daalde, bood dat veel ruimte voor de illegale manier van aandelenhandel. Maar het onderzoek is nog in de beginfase, volgens de ingewijden, en er hoeven ook geen daadwerkelijke aanklachten op te volgen.

Toch stijgt de druk op de oud-bestuurders van First Republic door het onderzoek. Daarbij zou ook worden gekeken naar de financiële verklaringen die de bank de afgelopen maanden uitgaf.

Vierde omgevallen Amerikaanse bank

First Republic was de vierde Amerikaanse bank die dit jaar omviel, na Silvergate Bank, Signature Bank en Silicon Valley Bank. Bij die banken ging de neergang vlot doordat klanten in korte tijd veel tegoeden weghaalden. Bij First Republic, dat veel rijke klanten had, gebeurde dat over een veel langere periode. Daarbij werd op de aandelenbeurs veel gespeculeerd of de bank het zou redden.

De Amerikaanse justitie begon eerder al onderzoeken naar Silicon Valley Bank, waar bestuurders de handelsregels zouden hebben overtreden toen ze eigen aandelen van de bank verkochten, en Silvergate. Bij die laatste wordt gekeken naar de banden die de bank had met de ingestorte cryptobeurs FTX.

Meer uit Financieel

Smaak- en geurstoffenfabrikant IFF beboet om wissen kartel-appjes

BRUSSEL (ANP) - Smaak- en geurstoffenfabrikant IFF moet de Europese Commissie een boete betalen van een kleine 16 miljoen euro. Het Amerikaanse bedrijf hinderde onderzoek naar verboden prijsafspraken door een Whatsapp-gesprek met een concurrent te wissen. Het is voor het eerst dat de commissie een boete oplegt voor het verdonkeremanen van appjes.

1 uur geleden
Recordbod van Arabisch olieconcern voor Europees chemiebedrijf

LEVERKUSEN (ANP) - Het staatsolieconcern Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) van de Verenigde Arabische Emiraten verhoogt zijn overnamebod voor het Duitse chemiebedrijf Covestro naar 11,7 miljard euro. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om de grootste mogelijke overname van een Europees bedrijf door een Midden-Oosterse partij.

1 uur geleden
Apple voegt apps van Chinese e-retailers toe aan Vision Pro

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple gaat apps van de twee grootste e-retailers van China toevoegen aan het app-assortiment van de mixed-realitybril Vision Pro. Het gaat om Taobao van Alibaba en JD.com, waar techconcern Tencent een groot belang in heeft.

3 uur geleden
Brussel: Apple schendt regels met App Store, miljardenboete dreigt

BRUSSEL (ANP) - Apple schendt met zijn App Store de EU-regels die de macht van grote internetplatforms moeten beteugelen, constateert de Europese Commissie. Als Apple die voorlopige conclusie niet kan weerleggen, dreigt een miljardenboete voor het Amerikaanse bedrijf. Het is voor het eerst dat de commissie deze maatregel van de nieuwe Europese wet voor 'internetpoortwachters' neemt.

4 uur geleden
Nederland minder groot handelsland dan gedacht, ziet DNB

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland nog steeds tot de grootste exporteurs van de wereld behoort, is er in de afgelopen jaren minder geëxporteerd dan voorspeld.

4 uur geleden
Vaste telefoon verdwijnt steeds meer uit Nederland

DEN HAAG (ANP) - De vaste telefoon verdwijnt steeds meer uit het dagelijks leven van Nederlanders. Het aantal aansluitingen daalde in het eerste kwartaal met 0,8 procent naar 4,23 miljoen, volgens de recentste Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook belden mensen bijna 5 procent minder via de vaste lijn. In totaal ging het nog wel om 1,16 miljard minuten.

5 uur geleden
Prosus bij dalers in licht lagere AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Prosus behoorde maandag tot de dalers in de AEX-index op het Damrak. De techinvesteerder behaalde in het afgelopen boekjaar voor het eerst een winst met zijn e-commerceactiviteiten, die bestaan uit een reeks van bedrijven als iFood in Brazilië en PayU in India. Het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, maakt geen deel uit van de e-commercetak van Prosus.

5 uur geleden