Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS noemen vertrek Rusland uit ISS-ruimtestation ongelukkig

VS noemen vertrek Rusland uit ISS-ruimtestation ongelukkig

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten noemen het Russische vertrek uit het internationale ruimtestation ISS een ongelukkige ontwikkeling. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt verder verrast te zijn door de aankondiging van Rusland dat het van plan is zich terug te trekken. De stap komt op een moment van hoog opgelopen spanningen door de Russische invasie in Oekraïne. De ISS gold jarenlang als symbool van eenheid na het einde van de Koude Oorlog.

Het ministerie in Washington wijst op het belangrijke wetenschappelijke werk dat in het ISS wordt uitgevoerd. Ook benadrukt het departement "de waardevolle professionele samenwerking die onze ruimteagentschappen in de loop der jaren hebben gehad". Ook was er een hernieuwde overeenkomst over samenwerking bij ruimtevluchten.

Het is de eerste Amerikaanse reactie op de mededeling van Rusland "na 2024" niet meer mee te doen aan het ISS. De nieuwe baas van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos, Joeri Borisov, zegt dat Rusland werkt aan een eigen ruimtestation.

Sinds 1998 in baan rond de aarde

Bijna twee weken geleden benoemde het Kremlin de vicepremier tot ruimtevaartbaas als opvolger van Dmitri Rogozin. Die ruziede veel met westerse landen over de oorlog in Oekraïne. Zo zei hij dreigend dat Rusland het ISS kon laten vergaan.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA liet weten nog niets te hebben gehoord van partner Roskosmos over het stoppen van deelname aan het ISS.

Het ISS draait sinds 1998 in een baan rond de aarde. Het is een samenwerkingsproject van Rusland met de Verenigde Staten, Europa, Canada en Japan. De westerse landen zijn deels afhankelijk van Rusland om bemanningsleden naar het ruimtestation te brengen. Rusland op zijn beurt kan de inkomsten daarvan goed gebruiken. Andere ruimteprojecten van Rusland met andere landen zijn sinds de oorlog in Oekraïne gestopt, zoals een missie met Europa naar Mars.

Meer uit Buitenland

VS, Zuid-Korea en Japan houden militaire oefening bij Hawaï

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan hebben vorige week voor de kust van Hawaï geoefend met hoe een ballistische raket kan worden afgeweerd, meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie dinsdag. Het was voor het eerst sinds 2017 dat de drie landen zo'n oefening uitvoerden.

16 minuten geleden
VN kunnen IAEA-missie naar Zaporizja begeleiden

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties hebben de logistieke en veiligheidscapaciteit om een missie van internationaal atoomagentschap IAEA naar de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja te begeleiden, zegt een woordvoerder van de VN maandag. Zo'n missie zou uit Kiev moeten vertrekken.

2 uur geleden
Studie: extreme hitte treft in toekomst 107 miljoen Amerikanen

NEW YORK (ANP) - In de Verenigde Staten zullen in het jaar 2053 zo'n 107 miljoen Amerikanen te maken krijgen met minstens een dag van extreme hitte per jaar. Het gaat om een dag waarop de gevoelstemperatuur 52 graden Celsius is. In 2023 maken 8,1 miljoen Amerikanen dat minstens een dag per jaar mee, schrijven onderzoekers van de First Street Foundation in een nieuwe studie.

4 uur geleden
Trump beschuldigt FBI van diefstal paspoorten

PALM BEACH (ANP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zegt dat de FBI zijn paspoorten heeft "gestolen" bij de inval in zijn resort Mar-a-Lago in Florida. De recherchedienst doorzocht Trumps huis in een onderzoek naar geheime documenten uit het Witte Huis.

9 uur geleden
VN-chef en Russische minister bellen over centrale Zaporizja

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en VN-chef António Guterres hebben maandag telefonisch gesproken over de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de bezette centrale in Zuid-Oekraïne zijn recent meermaals beschietingen geweest.

9 uur geleden
Buitenlanders in Donetsk aangeklaagd voor vechten met Oekraïne

DONETSK (ANP/RTR) - In een rechtbank van pro-Russische separatisten in Donetsk zijn vijf buitenlanders aangeklaagd omdat ze huurlingen zouden zijn. Ze werden gevangen toen ze meevochten met het leger van Oekraïne, melden Russische media. Drie van hen kunnen de doodstraf krijgen.

10 uur geleden
Poetin-criticus Navalni in isoleercel

MOSKOU (ANP/AFP) - Kremlin-criticus Alexej Navalni is in zijn Russische strafkolonie in een isoleercel gezet na zijn pogingen een ​​vakbond in de gevangenis op te richten. "Gegroet vanuit eenzame opsluiting", liet de oppositieleider weten op sociale media. De officiële reden voor zijn afzondering is volgens hem overtreding van de kledingregels omdat hij de bovenste knoop van zijn gevangenisjas had losgeknoopt.

12 uur geleden