Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS: nieuwe leider Islamitische Staat uitgeschakeld in Syrië

VS: nieuwe leider Islamitische Staat uitgeschakeld in Syrië

WASHINGTON (ANP) - De nieuwe leider van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) is uitgeschakeld na een Amerikaanse operatie in het noorden van Syrië. Terroristenleider Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi blies zichzelf op tijdens de Amerikaanse aanval, maakte de Amerikaanse president Joe Biden bekend tijdens een korte toespraak tot het Amerikaanse volk. Hij sprak over een daad van "wanhopige lafheid".

Naar verluidt kwamen ook familieleden van de IS-leider om het leven bij de explosie. Bij de operatie zijn geen Amerikanen gesneuveld. Met de dood van de wereldwijde leider van IS is een "grote terroristische dreiging verwijderd", aldus Biden. Hij waarschuwde ook andere terroristen: "Wij zullen je vinden."

Al-Hashimi al-Qurayshi was de opvolger van terroristenleider Abu Bakr al-Baghdadi. Die vond in 2019 op een vergelijkbare manier de dood toen Amerikaanse troepen zijn schuilplaats bestormden in Syrië. IS had in dat land en buurland Irak een kalifaat (islamitisch rijk) uitgeroepen, maar dat hield slechts enkele jaren stand.

Zware gevechten

Amerikaanse media hebben op basis van getuigen en berichten op sociale media gereconstrueerd wat is voorgevallen in het noordwesten van Syrië. Amerikaanse speciale eenheden arriveerden met helikopters en omsingelden een huis in de buurt van de grens met Turkije. Bewoners zouden via luidsprekers zijn opgeroepen zich over te geven, schrijft The New York Times.

Uiteindelijk ontstonden zware gevechten. Het huis liep daarbij zware schade op. Een van de helikopters zou tijdens de operatie technische problemen hebben gekregen. Het toestel moest aan de grond worden gezet en zou later zijn verwoest door een Amerikaanse luchtaanval. De speciale eenheden vertrokken uiteindelijk in de overgebleven helikopters. Het Witte Huis deelde op Twitter een foto van Biden die de operatie live volgt vanuit de VS.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen: als Israël Rafah binnenvalt komt EU in actie

MAASTRICHT (ANP) - Als Israël toch het met vluchtelingen volgepakte Rafah in de Gazastrook binnenvalt, zal de Europese Unie actie ondernemen. "Dan overleggen we met onze lidstaten en komen we in actie", zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Maar of de EU dan met sancties komt, wil ze niet zeggen.

32 minuten geleden
VS zien wangedrag bij vijf eenheden Israëlische strijdkrachten

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben vastgesteld dat vijf eenheden van het Israëlische leger verantwoordelijk zijn voor grove schendingen van de mensenrechten van Palestijnen. Het gaat om mishandelingen op de bezette Westelijke Jordaanoever voordat in oktober de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook uitbrak.

47 minuten geleden
Clash met radicaal-rechts meteen centraal in EU-verkiezingsdebat

MAASTRICHT (ANP) - De aftrap van het verkiezingsdebat van Europese lijsttrekkers is meteen uitgelopen op een aanvaring tussen radicaal-rechts en de andere partijen. Het rechts-nationalistische boegbeeld Anders Vistisen noemde Brussel een ondemocratisch moeras waar bureaucraten de dienst uitmaken. Maar radicaal-rechts opent zo zelf de aanval op de democratie, bracht Groenen-voorman Bas Eickhout daartegenin.

57 minuten geleden
Zes Grieken veroordeeld voor een van dodelijkste natuurbranden

ATHENE (ANP/AFP/RTR) - Een rechtbank in Athene heeft zes mensen veroordeeld voor verwoestende natuurbranden in 2018 waarbij meer dan honderd mensen om het leven kwamen. De zes, onder wie leden van de brandweer, hoeven niet de cel in, maar moeten wel boetes betalen tot 40.000 euro voor dood door schuld en grove nalatigheid.

4 uur geleden
Cameron: wapenstilstand van 40 dagen in laatste voorstel Gaza

RIYAD (ANP/RTR/AFP) - In het jongste voorstel voor de oorlog in de Gazastrook staat een wapenstilstand van veertig dagen en de vrijlating van potentieel duizenden Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, maakte dat bekend en spreekt van een "zeer gul aanbod".

4 uur geleden
NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

KYIV (ANP) - Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels "serieuze gevolgen op het slagveld", heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kyiv gezegd, verwijzend naar de verliezen die Oekraïne lijdt tegen Rusland.

5 uur geleden
Europees Parlement spreekt kiezer aan met onheilspellende taal

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement wijst kiezers op hun verantwoordelijkheid om een stem uit te brengen bij de komende Europese verkiezingen. De democratie "staat op het spel" en kiezers moeten die versterken door mee te doen, stelt het parlement. "Anders beslissen anderen voor jou", is de dreigende toevoeging waarmee het parlement de kiezer aanspreekt.

5 uur geleden