Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS leggen Syrië zwaarste sancties op tot dusver

VS leggen Syrië zwaarste sancties op tot dusver

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten voeren de druk op het regime van de Syrische president Bashar al-Assad verder op. De Amerikaanse autoriteiten hebben sancties opgelegd aan tientallen bedrijven en personen, onder wie de Syrische leider en zijn echtgenote Asma. Het zou gaan om de zwaarste strafmaatregelen tot dusver.

Minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken spreekt in een verklaring de verwachting uit dat de komende tijd meer sancties worden opgelegd. "We zullen niet stoppen tot Assad en zijn regime de zinloze, brute oorlog tegen het Syrische volk stoppen."

De Amerikaanse strafmaatregelen zijn een nieuwe klap voor Assad, die na een jarenlange burgeroorlog militair aan de winnende hand lijkt te zijn. Zijn land verkeert echter ook in financieel zwaar weer.

Caesar Act

De VS zeggen dat ze Assad willen dwingen alsnog resolutie 2254 uit te voeren van de VN-Veiligheidsraad. Die riep in 2015 tevergeefs op tot een wapenstilstand en eerlijke verkiezingen in Syrië.

Syrië ging al gebukt onder zware internationale sancties, die waren opgelegd door de VS en de EU. Het nieuwe pakket aan maatregelen, de Caesar Act, gaat verder en treft ook buitenlandse partijen die samenwerken met het regime.

Reisbeperkingen

"Iedereen die zaken doet met het Assad-regime, ongeacht waar in de wereld ze zich bevinden, riskeert te worden blootgesteld aan reisbeperkingen en financiële sancties", waarschuwt Pompeo.

Het is ook de eerste keer dat sancties worden opgelegd aan de vrouw van Assad. De Amerikaanse minister noemt haar "een van de beruchtste oorlogsprofiteurs" van Syrië.

De Caesar Act is vernoemd naar een fotograaf. Die ontvluchtte Syrië in 2014 met tienduizenden foto's van mensenrechtenschendingen in gevangenissen.

Meer uit Buitenland

Turkse oppositie meldt enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers

ISTANBUL (ANP/DPA) - Leden van de Turkse oppositie maken melding van enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers in Istanbul en het zuidoosten van het land tijdens de presidentsverkiezingen. De voorzitter van de kiesraad stelde eerder dat de stembusgang vooralsnog probleemloos verloopt.

40 minuten geleden
Belgische premier verdedigt gevangenenruil met Iran

BRUSSEL (ANP/BELGA/AFP) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft de ruil met Iran verdedigd waarbij Teheran hulpverlener Olivier Vandecasteele vrijliet en België de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi. Op het besluit kwam in en buiten België kritiek. "De toestand van Olivier Vandecasteele was na 455 dagen onmenselijke opsluiting "echt moeilijk en we wisten dat er niet veel geduld meer was aan de andere kant", verklaarde De Croo zondag op televisie.

1 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

3 uur geleden
Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

4 uur geleden
Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

6 uur geleden
Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

7 uur geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

8 uur geleden