Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS leggen Iran sancties op vanwege cyberaanvallen

VS leggen Iran sancties op vanwege cyberaanvallen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hebben vrijdag sancties opgelegd aan het Iraanse ministerie van Inlichtingen en zijn minister. Volgens de Amerikanen zijn de Iraniërs betrokken geweest bij een cyberaanval die Albanië in juli trof en bij soortgelijke activiteiten tegen de VS en hun bondgenoten.

Albanië verbrak woensdag alle diplomatieke betrekkingen met Iran vanwege het incident en beval dat Iraanse diplomaten en ambassadepersoneel het land binnen 24 uur moesten verlaten.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën geeft het Iraanse inlichtingenministerie leiding aan verschillende cybernetwerken die onder meer betrokken zijn bij cyberspionage en gijzelsoftware-aanvallen ter ondersteuning van de regering in Irak. "We zullen de steeds agressievere cyberactiviteiten van Iran niet tolereren", zei onderminister Brian Nelson van Financiën voor Terrorisme en Financiële Inlichtingen in een verklaring.

Iran verwerpt de sancties, noemt ze ineffectief en politiek gemotiveerd. "Net als eerdere illegale sancties van de VS tegen het ministerie van Inlichtingen, zal dit nieuwe label nooit de geringste belemmering kunnen vormen voor de vastberadenheid van de Iraanse veiligheidsdiensten in deze trotse instelling", aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

3 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

5 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

7 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

8 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

9 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

10 uur geleden
Europese waakhond ziet niets in medicijn tegen alzheimer

AMSTERDAM (ANP) - Een potentieel geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer komt voorlopig waarschijnlijk niet op de Europese markt. Een commissie van de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), adviseert om het middel Lecanemab af te wijzen. De uiteindelijke beslissing is aan de Europese Commissie, maar die neemt de adviezen van de in Amsterdam gevestigde waakhond doorgaans over.

11 uur geleden