Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS kopen nog eens 200 miljoen coronavaccins in

VS kopen nog eens 200 miljoen coronavaccins in

BETHESDA (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben nog eens 200 miljoen doses coronavaccin ingekocht, zo heeft president Joe Biden donderdagavond bekendgemaakt. Daarbij leverde Biden stevige kritiek op het vaccinatiebeleid van zijn voorganger Donald Trump.

De Amerikaanse overheid heeft contracten getekend voor 100 miljoen extra vaccins van de farmaceut Moderna en 100 miljoen extra vaccins van Pfizer. Biden meldde de aankoop na een rondleiding bij de nationale gezondheidsinstituten.

De president vroeg Amerikanen om geduld te hebben. "Voorlopig zullen we niet alles kunnen regelen, maar we gaan het regelen", aldus Biden. Als gevolg van het tekort aan vaccins, hebben veel Amerikanen die al in aanmerking komen voor een inenting moeite om een afspraak te maken voor vaccinatie.

'Voorganger deed werk niet'

Biden zei daarover dat oud-president Trump onvoldoende vaccins had besteld en niet genoeg heeft gedaan om mensen zo ver te krijgen dat zij zich laten inenten. "Terwijl wetenschappers hun werk deden en in een recordtijd vaccins ontwikkelden, deed mijn voorganger - om het bot te zeggen - zijn werk niet", aldus de president.

Volgens Biden was het vaccinatieprogramma "in een veel slechtere staat" dan hij had verwacht. "Het is tijd dat we dit gaan verbeteren", zei hij. De Amerikaanse overheid heeft nu genoeg vaccins ingekocht om alle Amerikanen te vaccineren, zo bezweert Biden.

Vanaf vrijdag worden in de VS ook mensen ingeënt bij apotheken. Dat besluit moet meer vaart brengen in het vaccinatieprogramma. In totaal doen 44.000 Amerikaanse apotheken daaraan mee.

De VS zijn van alle landen het hardst getroffen door de coronapandemie. Het longvirus werd er tot dusver bij bijna 27,4 miljoen personen vastgesteld. Van hen overleden er ruim 475.000.

Meer uit Buitenland

Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

15 minuten geleden
Zelensky ziet strijdmakker in nieuwe Argentijnse president

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat hij met de Argentijnse ultraliberale president Javier Milei een nieuwe bondgenoot heeft in de strijd tegen Rusland. Tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires omhelsde Zelensky Milei en zei hij "overtuigd te zijn dat de samenwerking tussen Oekraïne en Argentinië zal toenemen".

1 uur geleden
Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

3 uur geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

4 uur geleden
Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël

TEHERAN/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Iraanse justitie heeft de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus beschuldigd van samenzwering met en spionage voor Israël en 'het verspreiden van verderf op aarde'. Die laatste aanklacht is een ruim gedefinieerde misdaad die alles kan omvatten wat door de sjiitische staat als ongewenst wordt beschouwd en kan tot de doodstraf leiden.

5 uur geleden
President Oekraïne Zelensky bij inauguratie ambtgenoot Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Onder de hoge gasten bij de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Javier Milei is ook de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Argentijnse media melden dat de komst van Zelensky door de Oekraïense ambassade in Buenos Aires is bevestigd. Het is het eerste bezoek van Zelensky aan een Latijns-Amerikaans land sinds de Russische inval in februari 2022. Hij heeft onderweg een tussenlanding gemaakt in Kaapverdië.

6 uur geleden
Nobelprijs uitgereikt aan kinderen opgesloten Iraanse winnares

OSLO/TEHERAN (ANP/RTR) - De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de twee kinderen van de in Iran opgesloten winnares Narges Mohammadi. De Iraanse mensenrechtenactiviste zelf was een dag voor de ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo in een driedaagse hongerstaking gegaan.

7 uur geleden