Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS komen met landelijke regels tegen PFAS in drinkwater

VS komen met landelijke regels tegen PFAS in drinkwater

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse autoriteiten hebben aangekondigd dat voor het eerst een landelijke drinkwaterstandaard wordt ingevoerd om burgers te beschermen tegen PFAS. De verwachting is dat door de nieuwe regels zo'n 100 miljoen burgers minder worden blootgesteld aan die chemische stoffen, bericht The Washington Post.

In de regels staat dat waterbedrijven water moeten testen en moeten zorgen dat de hoeveelheid chemicaliën binnen bepaalde grenzen blijft. Het gaat dan om soorten PFAS waarvan is aangetoond dat ze gezondheidsschade kunnen veroorzaken. Een brancheorganisatie voor de waterbedrijven, NAWC, klaagt dat zij de chemische stoffen niet produceren, maar nu wel opdraaien voor de reinigingskosten.

Milieuorganisaties reageren juist wel opgetogen. Uit onderzoek komt naar voren dat bijna alle Amerikanen een meetbare hoeveelheid PFAS in hun bloed hebben. Sommige staten hadden zelf ook al kwaliteitseisen ingevoerd voor die stoffen in drinkwater. Nu volgt ook de landelijke overheid, die bedrijven een paar jaar de tijd geeft om aan de nieuwe regels te voldoen. "Iedereen zou bij het opendraaien van de kraan de zekerheid moeten hebben dat het glas water dat ze drinken veilig is", zei de voorzitter van milieuraad CEQ van het Witte Huis deze week.

PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen. Het gaat om duizenden chemische stoffen die soms schadelijke gezondheidseffecten kunnen hebben. Ook in Nederland is de laatste jaren steeds meer aandacht voor de risico's van blootstelling aan PFAS voor de gezondheid en het milieu. Zo is vorige maand gewaarschuwd voor PFAS in eieren van hobbykippen.

Meer uit Buitenland

Ministerie Gaza: 71 doden en 289 gewonden door Israëlische aanval

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Zeker 71 Palestijnen zijn omgekomen door een Israëlische aanval bij Khan Younis, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Daarnaast zouden nog eens 289 anderen verwondingen hebben opgelopen.

2 uur geleden
Hamas over dodelijke aanval Al Mawasi: ernstige escalatie

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Een hoge Hamasfunctionaris omschrijft de aanval op Al Mawasi in de Gazastrook als een "ernstige escalatie" van de oorlog. Volgens hem toont de aanval bovendien aan dat Israël niet geïnteresseerd is in het bereiken van een overeenkomst over een staakt-het-vuren.

2 uur geleden
Prinses Catherine zondag aanwezig bij herenfinale Wimbledon

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine woont zondag op Wimbledon de finale van het mannenenkelspel bij, meldt Kensington Palace. Dit wordt haar tweede publieke optreden sinds ze wordt behandeld voor kanker.

2 uur geleden
Palestijnse media: tientallen doden bij aanval op Al Mawasi

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Bij een Israëlische aanval op Al Mawasi in de Gazastrook zijn tientallen doden en meer dan honderd gewonden gevallen, melden Palestijnse media. Dit gebied is door Israël aangemerkt als humanitaire zone voor vluchtelingen.

3 uur geleden
Bijna 35 jaar cel voor moord op presidentskandidaat Ecuador

QUITO (ANP/AFP) - In Ecuador zijn celstraffen tot bijna 35 jaar opgelegd voor de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio. De voormalige journalist werd vorig jaar kort voor de verkiezingen doodgeschoten.

4 uur geleden
SpaceX-raket blijft aan de grond na mislukte lancering

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft vrijdag besloten de Falcon 9-raket van SpaceX aan de grond te houden. Dit nadat een raket van dit type bij een lancering in de ruimte uiteen brak waardoor een lading satellieten voor Starlink in een verkeerde baan om de aarde terechtkwam. Het is de eerste mislukte lancering in zeven jaar van dit type raket van het bedrijf van Elon Musk.

7 uur geleden
Groep Democraten wil meer kandidaten voor presidentiële nominatie

WASHINGTON (ANP/AFP) - 24 voormalige Democratische congresleden dringen er bij president Joe Biden op aan om andere kandidaten te laten meedingen naar de presidentiële nominatie van de partij. In een vrijdag gepubliceerde open brief zeggen ze dat hun partijgenoot Biden daarmee "de natie waar hij van houdt het beste dient".

7 uur geleden