Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS klagen Chinezen en Maleisiërs aan voor hackoperaties

VS klagen Chinezen en Maleisiërs aan voor hackoperaties

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vijf Chinezen en twee Maleisische zakenlieden aangeklaagd in een grote zaak waarbij wereldwijd meer dan honderd bedrijven zijn gehackt. De aanvallen vereenvoudigden de diefstal van belangrijke bedrijfsinformatie en klantgegevens en broncodes, aldus het departement.

De verdachten zouden computerfabrikanten, softwareontwikkelaars, telecomproviders, socialmediabedrijven, gamemakers, ngo’s, universiteiten en denktanks hebben gehackt. Daarnaast zouden ze regeringen en pro-democratische politici en activisten in Hongkong hebben bespioneerd.

De twee Maleisiërs zijn in hun land land opgepakt, maar China kreeg kritiek vanwege het beschermen van cybercriminelen die nuttig kunnen zijn voor de regering in Peking.

Het ministerie kreeg afgelopen maand honderden internetaccounts, servers en websites in het vizier die de hackers gebruikten voor de verkregen data. De operatie, al langer bekend bij cyberveiligheidsexperts, werd niet gerund door de Chinese overheid, maar een van de hackers heeft gezegd dat hij bescherming genoot van de Chinese veiligheidsdiensten.

"Sommige van deze criminelen geloofden dat hun band met de Chinese overheid hun een vrijbrief gaf om over de hele aardbol te hacken en stelen", aldus aanklager Michael Sherwin.

Softwareconcern Microsoft heeft manieren gevonden om de hackers te stoppen en speelde volgens de autoriteiten een belangrijke rol om hen te neutraliseren.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Trump komt eind deze week met naam opvolger opperrechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump stelt vrijdag of zaterdag de kandidaat voor die hij als opvolger wil van de onlangs overleden opperrechter Ruth Ginsburg. Hij zei dat tegen de zender Fox News. Hij wil wachten tot na de afscheidsdiensten voor Ginsburg, die naam maakte als liberaal en progressief rechter.

8 minuten geleden
'VK kan half oktober 50.000 coronagevallen per dag hebben'

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk zal binnen enkele weken te maken krijgen met een exponentieel groeiend sterftecijfer van Covid-19, tenzij de regering van premier Boris Johnson snel handelt om de zich snel uitbreidende tweede golf coronabesmettingen tegen te houden. Daarvoor waarschuwden de belangrijkste medische adviseurs van het land maandag.

1 uur geleden
Duizend Russische militairen bij oefening in Wit-Rusland

MINSK (ANP/RTR) - Ongeveer duizend Russische militairen nemen de komende dagen deel aan een militaire oefening in Wit-Rusland. De oefeningen duren van dinsdag tot en met vrijdag en worden gehouden in een onrustige periode waarin de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko onder druk staat.

3 uur geleden
Nieuw-Zeeland trekt maatregelen tegen coronavirus in

WELLINGTON (ANP) - Nieuw-Zeeland trekt vanaf dinsdag bijna alle maatregelen tegen het coronavirus weer in. Alleen in Auckland, waar nog een aantal besmettingen zijn, blijven sommige regels nog twee weken van kracht.

3 uur geleden
Litouwen, Polen en Roemenië vragen om steun voor Wit-Rusland

VILNIUS (ANP/RTR) - De presidenten van Litouwen, Polen en Roemenië zullen tijdens een top later deze week de andere leiders van de Europese Unie vragen om een ondersteuningspakket voor Wit-Rusland.

5 uur geleden
Doden en gewonden door orkaan in Vietnam

HANOI (ANP/DPA) - Minstens zes mensen zijn omgekomen en meer dan honderd gewond geraakt nadat orkaan Noul de centrale kustlijn van Vietnam bereikte.

5 uur geleden
Duitsland: stijgende coronabesmettingen buurlanden zorgelijk

BERLIJN (ANP/RTR) - Stijgende aantallen nieuwe coronavirusinfecties in landen als Nederland, Frankrijk en Oostenrijk baren zorgen, zei de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn maandag.

6 uur geleden