Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS keuren op omikron gerichte boostershots goed

VS keuren op omikron gerichte boostershots goed

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA heeft aangepaste Covid-19-vaccins van Moderna en Pfizer-BioNTech goedgekeurd die specifiek gericht zijn op de nieuwste stammen van de omikronvariant. Doel hiervan is een nieuwe boostercampagne op gang te brengen. De twee aangepaste boostershots zijn goedgekeurd voor mensen van 12 jaar en ouder voor de Pfizer-injectie en 18 jaar en ouder voor die van Moderna, aldus de FDA. Ze kunnen vanaf twee maanden na de laatste coronaprik worden toegediend en werken ook tegen eerdere coronavarianten.

De BA.4- en BA.5-lijnen van de omikronvariant veroorzaken momenteel de meeste coronabesmettingen in de VS en zullen naar verwachting deze herfst en winter in toenemende mate circuleren. In juni stemde een adviescomité van de FDA voor vaccins en gerelateerde biologische producten al met een overweldigende meerderheid voor het opnemen van een omikron-component in boostervaccins.

De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC moet zich ook nog over de aangepaste vaccins buigen. Dat gebeurt mogelijk donderdag al. De aangepaste vaccins zouden al vanaf volgende week beschikbaar zijn. Eerder deelde het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid mee 105 miljoen doses van het aangepaste Pfizer-vaccin te hebben besteld en 66 miljoen doses van dat van Moderna. Het is nog niet bekend wanneer een eventuele boostercampagne met de op omikron gerichte vaccins kan beginnen.

Naar verwachting spreekt ook het het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zich donderdag uit over aangepaste coronavaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna die zich richten zich op een mengeling van de originele coronavariant en de omikron-variant BA.1. Een uitspraak over het coronavaccin van Pfizer-BioNTech dat zojuist door de FDA is goedgekeurd, en dat aangepast is aan de meest recente omikronsubvarianten BA.4 en BA.5, volgt later.

Meer uit Gezond

Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

6 uur geleden
Meer tijd voor artsen en verpleegkundigen door minder registreren

DEN HAAG (ANP) - Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan patiënten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk. Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.

6 uur geleden
Aantal boosterprikken corona stijgt tot ruim 2 miljoen

BILTHOVEN (ANP) - Meer dan 2 miljoen mensen hebben inmiddels een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus gehaald. Het aantal gevaccineerde mensen is vorige week met 242.401 gestegen tot 2.086.828. Het priktempo neemt daarmee wel iets af. De vaccinatieronde loopt nog tot en met 22 december.

20 uur geleden
Apothekersfonds krijgt boetes voor overnames zonder toestemming

DEN HAAG (ANP) - Een fonds voor apothekers krijgt een boete van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), omdat het vestigingen heeft overgenomen zonder goedkeuring van de toezichthouder. Die toestemming is wettelijk verplicht.

23 uur geleden
WHO: ziektes kunnen in Gaza meer levens kosten dan bommen

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat ziektes in de Gazastrook op termijn meer levens kunnen kosten dan bombardementen. Zo'n scenario kan zich voltrekken als het gezondheidssysteem in het kustgebied niet wordt hersteld, zegt een WHO-woordvoerster.

1 dag geleden
Frankrijk maakt stranden, parken en bossen rookvrij

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk breidt het aantal zones in het land uit waar niet gerookt mag worden. Stranden, openbare parken, bossen en de omgeving van scholen worden aan de lijst toegevoegd. De Franse minister van Gezondheid Aurélien Rousseau heeft dit dinsdag bekendgemaakt en stelt dat "rookvrije zones de norm zullen zijn".

1 dag geleden
VN onderzoekt rol Nederlandse overheid in PFAS-zaak Chemours

GENÈVE (ANP) - De Verenigde Naties onderzoeken de rol van de Nederlandse overheid in het PFAS-schandaal rond de chemische fabriek Chemours. VN-rapporteur Marcos Orellana, die gaat over giftige stoffen en mensenrechten, heeft Nederland per brief om opheldering gevraagd over het transport van afvalwater uit de fabriek in Dordrecht naar de Chemours-vestiging in het Amerikaanse Fayetteville (North Carolina). Daar zouden mensenrechten worden geschonden van omwonenden van het bedrijf, omdat hun gezondheid in gevaar wordt gebracht.

2 dagen geleden