Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS, Japan en Zuid-Korea 'overwegen' alle opties tegen Noord-Korea

VS, Japan en Zuid-Korea 'overwegen' alle opties tegen Noord-Korea

JAKARTA (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea overwegen alle opties tegen Noord-Korea, waaronder tegenaanvallen. Dat hebben topfunctionarissen van de landen gezegd na een overleg in Indonesië, dat werd gehouden vanwege Noord-Koreaanse rakettesten die volgens hen steeds provocerender worden.

Pyongyang lanceerde vorige maand onder meer een geavanceerde intercontinentale raket. Bij die lancering sprak de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de wens uit dat zijn land de grootste kernmacht ter wereld wordt. Ook landde in november voor het eerst sinds de de Koreaanse Oorlog (1950-1953) een raket bij de Zuid-Koreaanse wateren.

"Noord-Korea wordt steeds agressiever en schaamtelozer in zijn nucleaire dreiging", stelt de vertegenwoordiger van Zuid-Korea. "Verdere provocatie van Noord-Korea zal worden beantwoord met een krachtige en eensgezinde reactie van de internationale gemeenschap." De drie landen zeggen daarnaast open te blijven staan voor dialoog met Noord-Korea.

Risico in de regio

De topfunctionarissen waarschuwen dat Noord-Korea een dreiging vormt voor de regionale veiligheid. De VS en Zuid-Korea zeggen al maanden dat het geïsoleerde land op korte termijn zijn eerste kernproef sinds 2017 gaat houden. Dat zou de zevende kernproef door Noord-Korea zijn. Het regime heeft dit jaar meer dan zestig raketten gelanceerd, een recordaantal.

Het overleg tussen de Amerikaanse, Japanse en Zuid-Koreaanse functionarissen werd gehouden in de Amerikaanse ambassade in Jakarta, na bijeenkomsten eerder dit jaar in Tokio en Seoul. De drie landen hebben Noord-Korea deze maand nieuwe sancties opgelegd vanwege de raketlanceringen.

Meer uit Buitenland

Klimaatactivisten leggen vliegverkeer Keulen Bonn Airport stil

KEULEN (ANP/DPA) - Vijf klimaatactivisten hebben zich woensdag op de luchthaven Keulen Bonn vastgelijmd aan het asfalt bij de start- en landingsbanen. Het vliegverkeer werd tijdelijk opgeschort, maar was om 09.15 uur weer hervat.

1 uur geleden
Musk ontkent 45 miljoen per maand te doneren aan campagne Trump

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Miljardair Elon Musk ontkent dat hij gezegd zou hebben dat hij 45 miljoen dollar per maand schenkt aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. Wel bevestigt hij dat hij "enkele donaties deed" aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de verkiezing van Trump. Maar dat zou om veel lagere bedragen gaan.

2 uur geleden
Honderden arrestaties bij protest tegen Netanyahu in Washington

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De politie in Washington D.C. heeft dinsdag zo'n tweehonderd demonstranten gearresteerd in een van de gebouwen van het Capitool. Zij protesteerden daar tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die woensdag het Congres toespreekt.

4 uur geleden
Trump en Netanyahu ontmoeten elkaar vrijdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag een ontmoeting met de premier van Israël, Benjamin Netanyahu. Dat bevestigde Trump op zijn sociale medium TruthSocial, nadat dagen was gespeculeerd over een bezoek van Netanyahu aan Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida.

5 uur geleden
Trump dient klacht over Harris in bij verkiezingscommissie

WASHINGTON (ANP) - Het campagneteam van Donald Trump heeft een klacht ingediend bij de federale verkiezingscommissie van de VS, de FEC. De campagneleiders beweren dat de overdracht van de campagnekas van Joe Biden aan Kamala Harris in strijd is met de wet.

6 uur geleden
Taiwan zet zich schrap voor tyfoon Gaemi

TAIPEI (ANP) - Taiwan maakt zich woensdag op voor de komst van tyfoon Gaemi. De financiële markten zijn opgeschort, bijna alle vluchten zijn geannuleerd, scholen hebben hun deuren gesloten en de meeste mensen gaan niet naar hun werk. Het leger staat paraat in verband met verwachte stortregens en harde wind.

6 uur geleden
Uitgaven Brits koningshuis gedaald

LONDEN (ANP) - Het Britse koningshuis heeft in het afgelopen jaar minder uitgegeven. Dat staat in het financiële jaarverslag dat woensdag is verschenen. De uitgaven van het Britse koningshuis daalden met 17 procent van 107,5 miljoen pond (127,85 miljoen euro) naar 89,1 miljoen pond (105,9 miljoen euro). Dat kwam grotendeels door een verwachte daling van de uitgaven voor renovaties aan Buckingham Palace. Het bedrag dat de koninklijke familie ontving uit het zogeheten Sovereign Grant, het bedrag dat de Britse belastingbetaler betaalt, bleef voor het derde opeenvolgende jaar gelijk met 86,3 miljoen pond.

8 uur geleden