
VS, Japan en Zuid-Korea 'overwegen' alle opties tegen Noord-Korea
JAKARTA (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea overwegen alle opties tegen Noord-Korea, waaronder tegenaanvallen. Dat hebben topfunctionarissen van de landen gezegd na een overleg in Indonesië, dat werd gehouden vanwege Noord-Koreaanse rakettesten die volgens hen steeds provocerender worden.
Pyongyang lanceerde vorige maand onder meer een geavanceerde intercontinentale raket. Bij die lancering sprak de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de wens uit dat zijn land de grootste kernmacht ter wereld wordt. Ook landde in november voor het eerst sinds de de Koreaanse Oorlog (1950-1953) een raket bij de Zuid-Koreaanse wateren.
"Noord-Korea wordt steeds agressiever en schaamtelozer in zijn nucleaire dreiging", stelt de vertegenwoordiger van Zuid-Korea. "Verdere provocatie van Noord-Korea zal worden beantwoord met een krachtige en eensgezinde reactie van de internationale gemeenschap." De drie landen zeggen daarnaast open te blijven staan voor dialoog met Noord-Korea.
Risico in de regio
De topfunctionarissen waarschuwen dat Noord-Korea een dreiging vormt voor de regionale veiligheid. De VS en Zuid-Korea zeggen al maanden dat het geïsoleerde land op korte termijn zijn eerste kernproef sinds 2017 gaat houden. Dat zou de zevende kernproef door Noord-Korea zijn. Het regime heeft dit jaar meer dan zestig raketten gelanceerd, een recordaantal.
Het overleg tussen de Amerikaanse, Japanse en Zuid-Koreaanse functionarissen werd gehouden in de Amerikaanse ambassade in Jakarta, na bijeenkomsten eerder dit jaar in Tokio en Seoul. De drie landen hebben Noord-Korea deze maand nieuwe sancties opgelegd vanwege de raketlanceringen.
Meer uit Buitenland
SEOUL (ANP/RTR) - Zuid-Koreaanse en Amerikaanse strijdkrachten houden in juni hun tot nu grootste gezamenlijke militaire oefeningen waarbij met scherp wordt geschoten, meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. De oefeningen maken deel uit van de viering van het 70-jarige bestaan van het bondgenootschap tussen de twee landen.
15 minuten geledenLONDEN (ANP) - Het Britse Lagerhuis buigt zich over de Brexitafspraken die premier Rishi Sunak heeft afgesproken met de Europese Commissie. Waarschijnlijk kan Sunak op een meerderheid rekenen voor het nieuwe handelsprotocol, maar een aanzienlijk verzet van Noord-Ieren en binnen zijn eigen partij zou een fikse tegenvaller zijn voor de premier.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - De beslissing of ex-president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in Manhattan, New York, genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.
6 uur geledenPARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.
12 uur geledenRIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.
13 uur geledenKAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.
14 uur geledenDODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.
15 uur geleden