Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS: Israël opent nieuwe doorgang Gaza, straks ook hulp via haven

VS: Israël opent nieuwe doorgang Gaza, straks ook hulp via haven

WASHINGTON (ANP/RTR) - In het noorden van Gaza opent Israël nog deze week een nieuwe grensovergang. Dat meldt het Witte Huis nadat president Joe Biden daar bij premier Benjamin Netanyahu op zou hebben aangedrongen. Ook verwacht het Witte Huis dat in de komende dagen de eerste goederen geleverd kunnen worden via een tijdelijke haven voor de kust van de Gazastrook.

Buitenlandminister Antony Blinken zei dinsdag in Jordanië dat de pier over precies een week in gebruik kan worden genomen. De Israëlische nieuwszender i24News meldde op basis van veiligheidsbronnen dat de werkzaamheden aan de tijdelijke pier al klaar zijn en dat de eerste humanitaire levering zaterdag wordt verwacht.

De internationale gemeenschap dringt er bij Israël al langer op aan meer humanitaire hulp in Gaza toe te staan. Biden kondigde de bouw van de tijdelijke haven begin maart aan, toen Israël leveranties met vrachtwagens tegenhield. Inmiddels zouden volgens het Witte Huis dagelijks meer dan tweehonderd vrachtwagens met hulp Gaza bereiken.

Meer uit Buitenland

Trump dreigt met juridische stappen tegen Cannes-film

CANNES (ANP) - Het campagneteam van Donald Trump gaat juridische stappen ondernemen tegen de makers van de film The Apprentice, die deze week in Cannes in première is gegaan. Dat meldt het vakblad Variety. De film van regisseur Ali Abbasi laat zien hoe een jonge Trump naam maakt als vastgoedontwikkelaar en zich ontwikkelt tot een meedogenloze zakenman. In de film zit onder meer een scène waarin hij zijn echtgenote Ivana verkracht.

15 minuten geleden
Griekse zaak over dodelijke scheepsramp met migranten geseponeerd

ATHENE (ANP/RTR/AFP) - Een Griekse rechtbank zegt zich niet te kunnen buigen over het zinken van een migrantenschip vorig jaar, omdat de dodelijke scheepsramp op internationale wateren plaatsvond. De zaak tegen de negen Egyptische verdachten is geseponeerd.

53 minuten geleden
Lavrov klaagt over sancties na helikopterongeluk Raisi

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft het helikopterongeluk van de Iraanse president Ebrahim Raisi in verband gebracht met Amerikaanse sancties. Hij zegt dat daardoor de veiligheid van de luchtvaart is verslechterd.

1 uur geleden
Macron gaat naar door rellen geteisterde Nieuw-Caledonië

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron reist dinsdagavond naar Nieuw-Caledonië. In het Franse overzeese gebiedsdeel bij Australië vinden ruim een week rellen plaats.

1 uur geleden
Meer dan 14.000 inwoners van Charkiv ontheemd

GENÈVE (ANP/AFP) - Meer dan 14.000 inwoners van de Oekraïense regio Charkiv zijn ontheemd geraakt, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Rusland is daar op 10 mei een nieuw grondoffensief begonnen en heeft meerdere plaatsen ingenomen.

2 uur geleden
Begrafenisprocessie voor Iraanse president Raisi

TABRIZ (ANP/AFP) - In Iran is een begrafenisprocessie begonnen voor de overleden president Ebrahim Raisi. De komende dagen zijn er meerdere ceremonies ter ere van hem voordat hij donderdag begraven wordt.

2 uur geleden
Israëlische defensieminister haalt uit naar aanklager ICC

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische defensieminister Yoav Gallant heeft uitgehaald naar de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Die heeft een aanvraag ingediend voor arrestatiebevelen tegen Gallant, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en drie kopstukken van Hamas om de oorlog in de Gazastrook.

2 uur geleden