Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS in brief aan VN: Rusland heeft dodenlijst voor Oekraïne

VS in brief aan VN: Rusland heeft dodenlijst voor Oekraïne

GENÈVE (ANP) - De Verenigde Staten hebben de Verenigde Naties in een brief laten weten dat zij over geloofwaardige informatie beschikken dat Rusland lijsten heeft samengesteld van Oekraïners "die moeten worden gedood of naar kampen moeten worden gestuurd" na de bezetting van het land. De gelekte brief aan de VN is in handen van de Amerikaanse krant The Washington Post.

In de brief beweren de VS dat Rusland na een invasie van Oekraïne plannen heeft die onder meer martelingen, kidnappings en "wijdverspreid menselijk lijden" zullen omvatten, gericht op "tegenstanders van de Russische acties".

De brief legt niet uit op welke bronnen de VS deze verdenkingen precies baseren.

Ballingschap

Bathsheba Crocker, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN en andere internationale organisaties in de Zwitserse stad Genève, schrijft in de brief dat het Russische leger zich bij zijn acties na de inval in Oekraïne vooral zal focussen op de in dat land in ballingschap levende dissidenten uit Rusland en Belarus, op journalisten en anti-corruptieactivisten en op "kwetsbare bevolkingsgroepen zoals religieuze en etnische minderheden en LGBTQI+-personen".

In de brief, die zondagavond naar het mensenrechtenkantoor van de VN, de OHCHR in Zwitserland, is verstuurd, schrijft Crocker: "Wij beschikken over geloofwaardige informatie waaruit blijkt dat het Russische leger lijsten opstelt van Oekraïners die gedood moeten worden of naar kampen moeten worden gestuurd na een militaire bezetting."

Invasie

De Amerikaanse regering zou ook over informatie beschikken waaruit blijkt dat, in het geval van een invasie, Rusland daarna keiharde maatregelen zal treffen om eventueel vreedzaam protest en verzet van de burgerbevolking in Oekraïne te onderdrukken.

Meer uit Buitenland

Bluswerkzaamheden beursgebouw Kopenhagen duren nog zeker een dag

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De brand in het historische beursgebouw in Kopenhagen is nog steeds niet volledig geblust. De bluswerkzaamheden gaan door en duren naar verwachting nog zeker 24 uur, meldt de brandweer donderdagochtend.

29 minuten geleden
Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

55 minuten geleden
Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

1 uur geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

1 uur geleden
NYT: Israël rekende niet op grote vergeldingsactie Iran

WASHINGTON (ANP) - Israël had geen grote Iraanse vergeldingsactie verwacht na het bombardement op een Iraanse diplomatieke post in Damascus. Dat zeggen ingewijden tegen de krant The New York Times. De Israëliërs zouden later ook hebben erkend dat ze de gevolgen van de luchtaanval niet goed hebben ingeschat.

2 uur geleden
EU-werkgroep moet Russische bemoeienis met verkiezingen tegengaan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zet een tijdelijke werkgroep op die buitenlandse beïnvloeding van de Europese verkiezingen in juni moet helpen tegengaan. Onthullingen over Europese politici die tegen betaling Russische propaganda verspreiden hebben aangetoond dat extra maatregelen nodig zijn, zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

6 uur geleden
Neergestoken bisschop Sydney vergeeft aanvaller

SYDNEY (ANP/AFP) - Een bisschop uit Sydney die maandag tijdens een live gestreamde mis werd neergestoken, zei donderdag dat hij herstellende is en dat hij zijn aanvaller vergeeft.

7 uur geleden