Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS: Huis keurt defensiebegroting van 768 miljard dollar goed

VS: Huis keurt defensiebegroting van 768 miljard dollar goed

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdagavond laat (lokale tijd) met ruime meerderheid een definitieve versie van de defensiebegroting voor 2022 goedgekeurd. De begrotingswet autoriseert defensie-uitgaven ter waarde van 768 miljard dollar (680,2 miljard euro). Dat bedrag is 25 miljard dollar hoger dan waar president Joe Biden om had gevraagd en ongeveer 5 procent meer dan de begroting van vorig jaar.

De begroting viel onder meer hoger uit doordat parlementsleden van beide partijen aandrongen op inspanningen om de druk op Rusland en China op te voeren. Zo bevatte de jaarlijkse defensiewet 300 miljoen dollar aan middelen voor het Oekraïense leger en een steunbetuiging voor de verdediging van Taiwan.

De defensiebegroting bevat ook een loonsverhoging van 2,7 procent voor de troepen en meer aankopen van vliegtuigen en marineschepen, dat laatste in het kader van het beteugelen van geopolitieke dreigingen.

Een voorstel dat de regering zou verplichten om Duitsland sancties op te leggen voor de Russische Nord Stream 2-gaspijpleiding, haalde het echter niet, ondanks veel steun in het Congres. Het defensiebegroting gaat nu naar de Senaat, waar ze naar verwachting spoedig zal worden aangenomen, en vervolgens naar het Witte Huis voor goedkeuring door president Biden.

Meer uit Buitenland

Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

1 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

1 uur geleden
Arrestaties en gewonde agenten bij linkse demonstraties Leipzig

LEIPZIG (ANP) - Bij een grote extreemlinkse protestdag in Leipzig, "Tag X", zijn zeker vijf mensen gearresteerd voor het verstoren van de openbare orde. Volgens Duitse media raakten twee agenten gewond toen het tot botsingen kwam met de demonstranten. Het protest begon zaterdag, maar het bleef lang onrustig. Pas zondagochtend gingen de laatste mensen naar huis.

3 uur geleden
Passagiersschip op Duitse Main lek en geëvacueerd na rammen steen

KARLSTADT (ANP) - Op de Duitse rivier Main is een passagiersschip lek geraakt nadat het een steen ramde op de rivierbodem. Niemand raakte gewond, maar de hulpdiensten rukten massaal uit voor de evacuatie van de 150 opvarenden. Volgens de politie in Beieren kwam het lek waarschijnlijk door een stuurfout.

4 uur geleden
Arrestaties in Hongkong voor Tiananmen-herdenking

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - In de Chinese stad Hongkong zijn activisten opgepakt die het prodemocratische Tiananmenprotest in Beijing, 34 jaar geleden, wilden herdenken. Zo werd Alexandra Wong aangehouden, een prominent voorvechtster van democratie die beter bekend staat als Oma Wong.

4 uur geleden
Australië kondigt nationaal park op zee aan met omvang van Spanje

CANBERRA (ANP/AFP) - Australië is van plan om een van zijn nationale parken op zee fors uit te breiden. De regering kondigde zondag aan dat het de omvang van het Macquarie Island Marine Park wil gaan verdrievoudigen. Daardoor ontstaat een maritiem park ter grootte van 475.465 vierkante kilometer, vergelijkbaar met het landoppervlak van Spanje.

6 uur geleden
Tweejarige peuter komt om bij luchtaanvallen in Oekraïne

DNIPRO (ANP/RTR/AFP) - Bij een luchtaanval op de Oekraïense stad Dnipro is een tweejarige peuter om het leven gekomen. Nog 22 anderen zijn gewond geraakt. Ook in andere delen van het land zouden er beschietingen zijn geweest, maar volgens de militaire top van Oekraïne konden de meeste daarvan afgeslagen worden door de luchtafweer.

6 uur geleden