Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS: Houthi-aanval op vrachtschip leidde tot ecologische ramp

VS: Houthi-aanval op vrachtschip leidde tot ecologische ramp

TAMPA (ANP) - De raketaanval van Jemenitische Houthi-rebellen op een vrachtschip dat een lading kunstmest vervoerde, heeft geleid tot een "ecologische ramp" in de Rode Zee, meldt het Amerikaanse commandocentrum CENTCOM.

"Het schip ligt voor anker maar er dringt langzaam water binnen", zei CENTCOM vrijdag in een verklaring op X. "Door de niet-uitgelokte en roekeloze aanval van door Iran gesteunde Houthi-terroristen, liep het schip aanzienlijke schade op die een olievlek van 18 mijl (zo'n 29 kilometer) veroorzaakte."

De bemanning moest het vrachtschip de Rubymar verlaten en werd overgebracht naar Djibouti. Voor zover bekend raakte niemand gewond bij de aanval.

"Toen het werd aangevallen vervoerde de Rubymar meer dan 41.000 ton kunstmest dat in de Rode Zee terecht zou kunnen komen en deze milieuramp zou kunnen verergeren", voegde CENTCOM eraan toe. "De Houthi's blijven blijk geven van minachting voor de regionale impact van hun willekeurige aanvallen."

Meer uit Buitenland

Zoon Amerikaanse president schuldig aan overtreden wapenwet

WILMINGTON (ANP/RTR) - Een jury acht de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, de 54-jarige Hunter, op alle drie de punten waarvoor hij was aangeklaagd schuldig aan overtreding van de wapenwet. Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een kind van een zittende president is veroordeeld. Hunter riskeert een celstraf. Een rechter gaat de komende tijd de straf bepalen.

27 minuten geleden
Uiterst links en rechts boycotten speech Zelensky Duits parlement

BERLIJN (ANP) - Een deel van de Duitse parlementariërs heeft dinsdag een toespraak geboycot van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Afgevaardigden van de uiterst rechtse AfD en de extreem linkse BSW zorgden voor lege zetels in de Bondsdag.

1 uur geleden
Saudi-Arabië waarschuwt voor extreme hitte tijdens hadj

RIYAD (ANP) - De Saudische autoriteiten hebben moslims die dit jaar deelnemen aan de hadj gewaarschuwd voor "extreem warme weersomstandigheden". Tijdens de bedevaart, die dit jaar 14 juni begint en tot 19 juni duurt, zegt het ministerie van Volksgezondheid gemiddelde temperaturen tot wel 48 graden te verwachten.

1 uur geleden
Deense premier nog niet hersteld na aanval op straat

KOPENHAGEN (ANP/RTR/AFP) - De Deense premier Mette Frederiksen is nog steeds herstellende nadat ze vrijdag op straat was geslagen. "Ik ben nog niet mezelf", aldus de sociaaldemocratische regeringsleider tegen de Deense omroep DR in haar eerste interview sinds de aanval.

2 uur geleden
Meer dan 10 miljoen ontheemden in Soedan door ruim jaar oorlog

KHARTOEM (ANP/AFP) - Door de oorlog in Soedan zijn meer dan 10 miljoen mensen in hun eigen land op de vlucht, zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Volgens de VN-organisatie zijn er daarnaast ook nog meer dan 2 miljoen mensen naar andere landen gevlucht, met name naar buurlanden Tsjaad, Zuid-Soedan en Egypte.

2 uur geleden
Britse politicus Nigel Farage opnieuw bekogeld tijdens campagne

BARNSLEY (ANP) - De Britse politicus Nigel Farage is opnieuw bekogeld tijdens zijn campagne. Een man gooide twee objecten naar de bus waar Farage op stond, is te zien op beelden van Britse media. De leider van de rechtse partij Reform lijkt niet te zijn geraakt.

3 uur geleden
Sunak belooft kiezers het aantal migranten te halveren

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak zegt het aantal migranten dat per jaar naar het Verenigd Koninkrijk komt te willen halveren. Ook daarna moet hun aantal ieder jaar dalen. Sunak sprak bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van zijn Conservatieve Partij. Daarin spelen ook belastingverlagingen een grote rol.

3 uur geleden