Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS herdenken einde slavernij tijdens antiracismeprotesten

VS herdenken einde slavernij tijdens antiracismeprotesten

WASHINGTON (ANP) - De jaarlijkse herdenking van het einde van de slavernij in de Verenigde Staten op 19 juni valt dit jaar tijdens hoogopgelopen spanningen over racisme. Na de recente dood van meerdere zwarte Amerikanen door witte agenten is de discussie over politiegeweld en discriminatie opnieuw op een kookpunt beland.

De 19e juni is een niet-officiële Amerikaanse feestdag. Juneteenth (een samentrekking van June en nineteenth), ook bekend als onder meer Bevrijdingsdag, herdenkt dat op die dag in 1865 alle slaven in de Amerikaanse staat Texas vrij werden verklaard. Daarmee was na de Amerikaanse burgeroorlog een einde gekomen aan slavernij in de VS.

De Amerikaanse president Donald Trump, die uit is op herverkiezing in november, wilde uitgerekend deze dag zijn eerste grote campagnebijeenkomst in de coronacrisis houden. Ook de locatie, de stad Tulsa ligt gevoelig. Zwarte Amerikanen waren hier bijna een eeuw geleden het doelwit van een beruchte moordpartij. De manifestatie werd daarop een dag verschoven. Trump kreeg al een golf van kritiek op zich heen door te dreigen het leger in te zetten tegen antiracismeprotesten.

Daarentegen willen veel bedrijven op 19 juni de Black Lives Matter-beweging steunen. Zo riep de topman en oprichter van Twitter, Jack Dorsey, de 19e juni uit tot een feestdag bij het bedrijf. Dat doet hij als eerbetoon aan de zogenoemde Emancipation Proclamation, een besluit van de Amerikaanse president Abraham Lincoln uit 1862 waardoor miljoenen zwarte mensen in de VS uiteindelijk bevrijd werden van de slavernij.

Meer uit Buitenland

Amerikaans militair vliegtuig in zee gestort bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Amerikaans militair vliegtuig is in zee gestort bij het Japanse eiland Yakushima. Het gaat volgens de Japanse kustwacht om een toestel van het type Osprey met acht mensen aan boord. Over het lot van de bemanningsleden is nog niets bekend.

1 uur geleden
Gegijzelde Thai na gevangenschap terug naar Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - Zeventien voormalige Thaise gijzelaars keren na hun wekenlange gevangenschap in de Gazastrook donderdag terug naar hun thuisland. Ze arriveren dan in Bangkok in het gezelschap van minister van Buitenlandse Zaken Parnpree Bahiddha-Nukara, die naar Israël is gevlogen om zijn landgenoten op te halen.

1 uur geleden
Amerikaanse vicepresident Harris woont COP28 bij, Biden niet

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zal volgens regeringsbronnen de klimaattop COP28 in Dubai bijwonen.

2 uur geleden
Israël ontvangt nieuwe lijst met gijzelaars voor vrijlating

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israël heeft opnieuw een lijst ontvangen voor vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden, melden Israëlische media. Volgens The Times of Israel laat de Palestijnse organisatie Hamas de mensen op de lijst woensdag vrij. De krant baseert zich daarbij op het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

3 uur geleden
99-jarige Jimmy Carter bij herdenkingsdienst echtgenote Rosalynn

ATLANTA (ANP/AFP) - De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter was dinsdag aanwezig bij de herdenkingsdienst voor zijn vrouw Rosalynn. De 99-jarige Carter verschijnt zelden nog in het openbaar. Ook Carters opvolgers Joe Biden en Bill Clinton waren aanwezig, evenals alle vijf nog in leven zijnde presidentsvrouwen: Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama, Melania Trump en Jill Biden.

6 uur geleden
Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

12 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

12 uur geleden