
VS grootste bitcoinproducent na ineenstoring Chinese cryptomarkt
CAMBRIDGE (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten hebben de koppositie van China overgenomen als grootste "producent" van bitcoins. Voorheen waren krachtige computersystemen in het Aziatische land goed voor de meeste bitcoins die er wereldwijd bijkomen. Maar de Chinese regering treedt steeds harder op tegen de cryptomarkt, waardoor het land volgens het Cambridge Centre for Alternative Finance nog amper bijdraagt aan de wereldwijde hoeveelheid cryptomunten.
Bitcoins worden net als andere cryptomunten verhandeld via een blockchain, een soort decentraal orderboek dat overal tegelijk wordt bijgewerkt. Om elke aanvulling overal in het netwerk aan te passen moet een ingewikkelde wiskundige formule worden opgelost. Wie dat lukt, krijgt een bitcoin als beloning. Dat heet het "minen" of delven van bitcoins.
Wereldwijd hebben ondernemers speciale computersystemen dag en nacht aan het rekenen gezet om bitcoins te kunnen verdienen. De grootste miners zaten in China, waar ze profiteerden van de lage prijzen voor de gigantische hoeveelheden elektriciteit die nodig zijn om bitcoins de delven. Maar dit jaar maakt de Volksrepubliek werk van zijn verbod op de bitcoin en aanverwante activiteiten. Zo kondigden provincies een verbod af en voerden autoriteiten hun controles op.
Rekenkracht
Die strijd tegen Chinese miners werpt zijn vruchten af. Waar China in september 2019 nog goed was voor 75 procent van alle rekenkracht die wereldwijd wordt gebruikt voor het delven van bitcoins, is dat volgens het Cambridge Centre for Alternative Finance gedaald tot bijna niets. Het aandeel van de Verenigde Staten is gestegen tot 35,4 procent, meer dan een verdubbeling vergeleken met april.
Mogelijk zijn Chinese miners nog steeds actief in eigen land, maar verbergen ze zich achter afgeschermde virtuele privénetwerken (VPN). Die doen het voorkomen alsof computersystemen elders staan. Volgens de onderzoekers is het daarom goed mogelijk dat een recente toename in de rekenkracht voor bitcoins in Duitsland en Ierland het gevolg zijn van VPN's van bitcoinminers.
Meer uit Financieel
ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.
24 minuten geledenDETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.
2 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in september voor het eerst in zes maanden tijd weer gegroeid, wat erop kan duiden dat de economie van China langzaam aan het opkrabbelen is na een periode van zwakte.
3 uur geledenNIEUWEGEIN (ANP) - Woningverkopers openen zaterdag hun deuren voor potentiële kopers tijdens de Open Huizen Dag. Daar komen waarschijnlijk tienduizenden bezoekers op af. Makelaarsorganisatie NVM kan nog niet zeggen hoeveel bezoekers deze editie worden verwacht of hoeveel huizen opengaan. Volgens huizenwebsite Funda doen meer dan 9000 woningen mee. De NVM meldt dat er nog steeds aanmeldingen kunnen binnenkomen.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.
13 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".
14 uur geleden