Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS geven 200 miljoen dollar aan extra militaire hulp aan Oekraïne

VS geven 200 miljoen dollar aan extra militaire hulp aan Oekraïne

WASHINGTON/KIEV (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hebben afgelopen maand 200 miljoen dollar (ruim 176 miljoen euro) extra militaire hulp aan Oekraïne gegeven. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft dit laten weten op de dag dat buitenlandminister Antony Blinken in Kiev is aangekomen. Blinken bezoekt Oekraïne om het land steun te betuigen in het conflict met Rusland. Hij spreekt in Kiev met president Volodimir Zelenski en zijn Oekraïense collega Dmitro Kuleba.

Oekraïne en westerse landen vrezen dat Rusland een aanval op Oekraïne voorbereidt waarvoor het tienduizenden militairen langs de grens heeft samengetrokken. Rusland weerspreekt dit. Het Kremlin vindt dat de westerse landen de spanning opvoeren met wapenleveranties aan Oekraïne en wil niet dat het land zich bij de NAVO kan aansluiten.

Er is druk overleg over de spanningen tussen het Westen en Rusland. Donderdag spreekt Blinken in Berlijn met collega's uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Oekraïne. Vrijdag heeft hij een gesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in Genève. Rusland stelt dat de westerse bemoeienissen met onder meer Oekraïne de veiligheid van Oost-Europa in gevaar brengen en eist dat Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO. De VS hebben die Russische eis al afgewezen, maar hopen een middenweg te vinden.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

GeelHesje 4 maanden geleden
Die Amerikanen moeten zich even heel snel alleen maar met hun eigen continent gaan bemoeien graag. Het zijn altijd weer die Amerikanen die ruzie zoeken. Als dit fout gaat dan gaat het heel erg fout en dan zitten wij hier in Europa midden in de vuurlinie. Om nog maar te zwijgen over de mogelijke gevolgen voor de Russische gasleiding naar Europa die dwars door Oekraïne loopt. Kappen met deze veel te hoog oplopende sparring! Het gaat anders alleen maar heel erg veel onschuldige slachtoffers opleveren.

Meer uit Buitenland

Zelenski verwacht 'goed nieuws' over wapenleveranties

KIEV (ANP/DPA/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski hoopt de komende week "goed nieuws" te krijgen van westerse bondgenoten over nieuwe wapenleveranties. Hij zei dat in een videotoespraak zaterdagavond zonder verdere details te geven.

1 uur geleden
Gouden Palm voor Zweedse regisseur Ruben Östlund

CANNES (ANP) - De Zweedse filmregisseur Ruben Östlund heeft op het 75e filmfestival van Cannes de Gouden Palm in de wacht gesleept. Hij kreeg de prestigieuze filmprijs voor de film Triangle of Sadness. Het is de tweede keer dat de Zweed in Cannes met de eer gaat strijken.

1 uur geleden
Kinderen dood in gedrang bij een kerkactie in Nigeria

YENAGOA (ANP/RTR/AFP) - In het zuiden van Nigeria zijn zaterdagochtend tientallen mensen om het leven gekomen in het gedrang tijdens een liefdadigheidsactie van een kerk. CNN meldt dat de meeste slachtoffers kinderen zijn. Volgens de politie werd bij een sportaccommodatie in Port Harcourt door de kerk onder meer eten uitgedeeld.

5 uur geleden
Poetin bereid om graanexport Oekraïne toe te staan

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland is bereid mee te werken aan de "onvoorwaardelijke" export van graan uit Oekraïne, meldt het Kremlin zaterdag. Dat aanbod is gedaan in een driehoeksgesprek per telefoon tussen president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Het was voor het eerst sinds maart dat het drietal op deze wijze overleg voerde.

8 uur geleden
Mensenrechtenchef VN: bezoek China was geen officieel onderzoek

BEIJING (ANP/AFP/DPA) - Mensenrechtenorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd op de woorden van VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet na afloop van haar zesdaagse bezoek aan China. Volgens de organisaties durfde ze zich in het openbaar niet kritisch uit te laten over het land.

9 uur geleden
Voormalig 'tweede man' van Vaticaan, Angelo Sodano, overleden

VATICAANSTAD (ANP/AFP/DPA/BELGA) - Kardinaal Angelo Sodano die de rechterhand was van paus Johannes Paulus II en van paus Benedictus XVI, is op 94-jarige leeftijd in Italië overleden. Het Vaticaan heeft zijn overlijden bekendgemaakt zonder de doodsoorzaak te benoemen. Paus Franciscus prijst Sodano als een gezaghebbend en genereus priester en dienaar van het Vaticaan. Dinsdag is de uitvaartplechtigheid in de Sint-Pietersbasiliek en daar zal paus Franciscus bij aanwezig zijn.

9 uur geleden
Zuinige Spaanse koning houdt meer geld over

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse koning Felipe VI heeft vorig jaar ongeveer 890.000 euro van het geld dat aan het koninklijk huis werd toegekend, niet uitgegeven. De hele familie kreeg 8,43 miljoen euro voor de uitgaven en dat was 544.000 euro meer dan het jaar ervoor, maar dat blijkt niet hard nodig te zijn geweest volgens de cijfers die het Spaanse koninklijk huis heeft vrijgegeven.

10 uur geleden