Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS gaan veel meer vluchtelingen toelaten

VS gaan veel meer vluchtelingen toelaten

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten gaan veel meer erkende vluchtelingen toelaten. President Joe Biden kondigde aan het plafond vanaf oktober te verhogen naar 125.000 per jaar. Onder zijn voorganger Trump was het maximum naar jaarlijks 15.000 teruggebracht. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vonden vorig jaar slechts 6740 vluchtelingen een nieuw thuis in de VS.

In zijn verkiezingscampagne had Biden al beloofd meer vluchtelingen op te nemen. Hij zei dat het programma hieromtrent de afgelopen jaren ernstig is beschadigd, maar gaf wel aan dat de koerswijziging tijd in beslag gaat nemen.

UNHCR-topman Filippo Grandi zei in een reactie dat de stap levens zal redden en sprak de hoop uit dat andere landen volgen. Volgens de VN zijn er wereldwijd bijna 26 miljoen vluchtelingen, voor het leeuwendeel opgevangen in ontwikkelingslanden.

Taskforce

De nieuwe president tekende eerder deze week al decreten waarmee een deel van het strenge immigratiebeleid van Trump wordt teruggedraaid. Zo wordt de asielprocedure voor mensen die vanuit Mexico de grens oversteken herzien.

Verder gaat een taskforce werken aan de hereniging van honderden migrantenkinderen met hun ouders. Bovendien krijgen sommige illegale migranten in de VS de kans een permanente verblijfsvergunning of zelfs Amerikaans staatsburgerschap te krijgen.

Het parlement moet zich nog wel buigen over de plannen.

Meer uit Buitenland

Grote Europese top in Moldavië signaal van eenheid naar Poetin

CHISINAU (ANP) - De 27 EU-leiders en hun collega’s uit bijna alle andere Europese landen komen bijeen voor de tweede top van de zogenoemde Europese politieke gemeenschap (EPC). Die is opzettelijk in het voormalige Sovjetland Moldavië, dat vorig jaar na de Russische inval in buurland Oekraïne het EU-lidmaatschap aanvroeg.

51 minuten geleden
VS-parlement keurt schuldendeal goed

WASHINGTON (ANP) - Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft voor de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid gestemd. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigden de Verenigde Staten binnenkort zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op financiële markten zou hebben veroorzaakt.

53 minuten geleden
Drie doden na luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een nachtelijke luchtaanval in het oosten van de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn drie doden en meerdere gewonden gevallen, meldt het stadsbestuur.

54 minuten geleden
Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

7 uur geleden
Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

12 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

13 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

14 uur geleden