Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS gaan humanitaire hulp bieden volgens Taliban

VS gaan humanitaire hulp bieden volgens Taliban

ISLAMABAD/DOHA (ANP/DPA/RTR) - De Verenigde Staten hebben de Taliban tijdens rechtsreeks overleg laten weten dat ze humanitaire hulp aan Afghanistan gaan geven en ook hulporganisaties die er actief zijn zullen helpen. Dit hebben althans onderhandelaars van de Taliban in Qatar gezegd na hun eerste directe overleg met de Amerikanen sinds die hun laatste bolwerk in het land, de luchthaven van Kabul, 30 augustus verlieten.

De Taliban hebben beloofd "transparant humanitaire hulp te zullen leveren aan mensen die dat nodig hebben", De hulp zou geen onderdeel van de politiek mogen worden.

Maar de Amerikaanse gesprekspartners noemden de eerste overlegronde met de Taliban afgelopen weekend enkel "openhartig en professioneel". De VS herhaalden echter dat zij de Taliban zullen beoordelen op hun daden, niet slechts op hun woorden. Washington gaat in ieder geval niet over tot erkenning van de Taliban als wettige regering.

Topconferentie

Volgens een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken focuste de delegatie van de VS zich bij de gesprekken vooral op thema's als veiligheid en terrorismedreiging. Ook de noodzaak van een veilig vertrek uit het land voor Amerikaanse burgers, andere buitenlanders en Afghanen kwam aan bod. De mensenrechtensituatie was eveneens een agendapunt, onder meer de positie van vrouwen.

De Taliban dringen er bij de VS ook op aan de Afghaanse financiële tegoeden vrij te geven. Sinds de machtsovername van de Taliban is ongeveer 9 miljard dollar aan banktegoeden in het buitenland bevroren. Maar daar lijken de VS niet op in te gaan. Dinsdag is er een digitale topconferentie van de G20 onder Italiaans voorzitterschap over Afghanistan. Op de ingelaste top wordt er waarschijnlijk gesproken over wat voor betrekkingen de internationale gemeenschap met de Taliban moet aanknopen. Er dreigt een ramp, onder meer wat de voedselvoorziening en de gezondheidszorg betreft. Tal van mogendheden vrezen de komst van miljoenen Afghaanse vluchtelingen.

Meer uit Buitenland

Pence zet zich bij start van presidentscampagne af tegen Trump

ANKENY (ANP) - De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn "voormalige running-mate", zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.

57 minuten geleden
Rechtbank Italië schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

BRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.

1 uur geleden
Oekraïne vraagt om internationale hulp na verwoesting van dam

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense regering heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij de rampenbestrijding na de verwoesting van de Kachovka-dam, eerder deze week. President Volodymyr Zelensky heeft de situatie aan de telefoon besproken met de Franse president Emmanuel Macron. Die zegt "de komende uren" hulp te sturen. Premier Denys Sjmyhal deed een oproep aan internationale organisaties om bij te springen.

1 uur geleden
Gratie voor vriendin van Belarussische journalist Protasevitsj

MINSK (ANP/AFP) - Na haar vriend Roman Protasevitsj heeft ook de Russische Sofia Sapega gratie gekregen. Zij zaten samen in het Ryanair-toestel dat in mei 2021 tijdens een vlucht van Griekenland naar Litouwen in Belarus aan de grond werd gezet. Volgens het staatspersbureau BELTA heeft president Aleksandr Loekasjenko gratie verleend en is zij overgedragen aan Rusland.

3 uur geleden
Charles haalt uitgesteld staatsbezoek Frankrijk in september in

LONDEN (ANP/RTR) - Koning Charles en koningin Camilla gaan in september op staatsbezoek naar Frankrijk. Aanvankelijk zou de Britse koning in maart al een staatsbezoek brengen aan Frankrijk, maar het bezoek werd in overleg met de Franse president Emmanuel Macron uitgesteld wegens onrust rondom de omstreden pensioenhervorming.

3 uur geleden
Christendemocraten in EU-parlement op ramkoers met Timmermans

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans voorgestelde Natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA-delegatieleider Esther de Lange, op een persconferentie in Brussel.

3 uur geleden
Paus Franciscus ondergaat buikoperatie zonder complicaties

VATICAANSTAD (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus heeft woensdag een buikoperatie ondergaan, meldt het Vaticaan. Daarbij traden geen complicaties op. Het gaat goed met het hoofd van de rooms-katholieke kerk. Hij maakte volgens zijn arts een grapje vlak nadat hij wakker werd.

4 uur geleden