Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'VS gaan belangrijkste basis Afghanistan spoedig overdragen'

'VS gaan belangrijkste basis Afghanistan spoedig overdragen'

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse strijdkrachten maken zich op om hun belangrijkste basis in Afghanistan over te dragen. Een ingewijde zegt dat de overdracht van luchtmachtbasis Bagram over ongeveer twintig dagen wordt verwacht.

De Verenigde Staten en andere NAVO-landen hadden de afgelopen twee decennia tienduizenden manschappen gestationeerd op de enorme basis. Er is ook een gevangenis gevestigd waar leden van de Taliban en andere extremistische groepen hebben vastgezeten.

Het Amerikaanse leger vertrekt dit jaar uit Afghanistan en heeft al meerdere bases overgedragen, waaronder de grote basis bij Kandahar. De bron, een Afghaanse veiligheidsfunctionaris, zegt dat speciale commissies zijn opgezet om de overdracht van Bagram in goede banen te leiden.

De strijd tussen Afghaanse veiligheidstroepen en de Taliban gaat ondertussen gewoon door. De Afghaanse regering en de jihadistische guerrilla's onderhandelen sinds september in Qatar over vrede, maar het overleg verloopt moeizaam.

Meer uit Buitenland

Man aangeklaagd voor moord na aanval met zwaard in Londen

LONDEN (ANP/AFP) - Een man is aangeklaagd voor onder meer moord na een aanval met een zwaard in Londen, waarbij een 14-jarige jongen om het leven kwam. De 36-jarige verdachte verscheen donderdag voor het eerst voor de rechtbank. Die bepaalde dat de man voorlopig blijft vastzitten.

19 minuten geleden
Rusland meldt verovering dorp in oosten Oekraïne

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Rusland meldt de inname van een dorp in het oosten van Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie zegt de plaats Berdytsji "volledig te hebben bevrijd".

1 uur geleden
Politie ontmantelt barrière van protestkamp op universiteit LA

LOS ANGELES (ANP/AFP) - De politie probeert het pro-Palestijnse protestkamp bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) te ontruimen. De barrière rondom het kamp is deels ontmanteld. Amerikaanse media maken melding van meerdere arrestaties.

1 uur geleden
Kremlin ontkent inzet chemische wapens in Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Kremlin ontkent donderdag dat Russische militairen in Oekraïne chemische wapens gebruiken. De Verenigde Staten hadden die beschuldiging een dag eerder geuit en zeiden dat Rusland daarmee het Verdrag Chemische Wapens (CWC) had geschonden.

2 uur geleden
Japan bevestigt botsing tussen neergestorte legerhelikopters

TOKIO (ANP/AFP) - De twee Japanse legerhelikopters die vorige maand neerstortten, kwamen met elkaar in botsing. De Japanse autoriteiten bevestigen dit donderdag na analyse van de vluchtgegevens.

2 uur geleden
EU sluit migratiedeal met Libanon

BEIROET (ANP) - De Europese Unie heeft een migratiedeal met Libanon gesloten en zal het land de komende drie jaar ondersteunen met een hulppakket van 1 miljard euro.

3 uur geleden
Zuid-Koreaans parlement wil alsnog onderzoek dodelijke stormloop

SEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse parlement heeft opnieuw een onderzoek gevraagd naar de dodelijke stormloop in Seoul waarbij anderhalf jaar geleden 159 doden vielen. Een eerdere poging om de zaak te onderzoeken werd door president Yoon Suk-yeol geblokkeerd.

5 uur geleden