Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS formeel weer toegetreden tot klimaatakkoord van Parijs

VS formeel weer toegetreden tot klimaatakkoord van Parijs

WASHINGTON (ANP/DPA/AFP) - De Verenigde Staten zijn vrijdag opnieuw toegetreden tot het klimaatverdrag van Parijs, bijna een maand na de inhuldiging van Joe Biden als president. Daarmee lost Biden een van zijn verkiezingsbeloften in.

Biden ging op een digitale veiligheidsconferentie in München enkele uren na terugkeer meteen in op deze stap, waarin hij zijn Europese bondgenoten opriep de inspanningen in de strijd tegen klimaatverandering te verdubbelen en waarschuwde voor een "wereldwijde existentiële crisis".

"We kunnen niet langer uitstel accepteren of slechts het minimaal noodzakelijke doen om de klimaatverandering aan te pakken", zei hij. Als dat niet gebeurt, aldus Biden, "dan zullen we allemaal de gevolgen moeten ondergaan".

Obama

In een verklaring zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken na de terugkeer: "Hoe gedenkwaardig onze toetreding tot het akkoord in 2016 was en hoe gedenkwaardig onze terugkeer vandaag is, nog belangrijker is wat we doen in de komende weken, maanden en jaren."

Het klimaatverdrag van Parijs werd in gesloten tijdens de laatste termijn van president Barack Obama, toen Biden nog vicepresident was.

Donald Trump stapte in 2017 als opvolger van Obama uit het klimaatverdrag, met als voornaamste reden dat de afspraken te beperkend zouden zijn voor het Amerikaanse bedrijfsleven. Door de lange opzegtermijn stapten de VS pas in november 2020 formeel uit het verdrag.

Broeikasgassen

De VS waren van de 196 landen die het verdrag ondertekenden het enige land dat zich niet langer aan de afspraken gebonden achtte. Het land stoot per hoofd van de bevolking tevens de meeste broeikasgassen ter wereld uit.

Biden heeft in zijn campagne gezegd klimaatverandering serieus te nemen en heeft John Kerry benoemd tot speciaal gezant op dit terrein.

Meer uit Buitenland

Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

40 minuten geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

2 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

3 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

6 uur geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

6 uur geleden
Zondag was wereldwijd de warmste dag ooit gemeten

LONDEN (ANP) - 21 juli, afgelopen zondag, is de warmste dag ooit geregistreerd. De gemiddelde temperatuur wereldwijd bedroeg 17,09 graden. Dat komt dinsdag naar voren uit de dagelijkse metingen van de Europese klimaatdienst Copernicus. Het oude record was 17,08 graden op 6 juli vorig jaar. De gegevens worden sinds 1940 bijgehouden.

6 uur geleden
Macron spreekt voor het eerst met pers sinds verkiezingen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag om 20.10 uur in gesprek met de pers. Dat is de eerste keer sinds de parlementsverkiezingen op 7 juli werden afgerond, aldus Franse media.

8 uur geleden