Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'VS evacueren passagiers vanaf cruiseschip Zaandam'

'VS evacueren passagiers vanaf cruiseschip Zaandam'

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan Britse en Canadese passagiers evacueren van het cruiseschip Zaandam van de Holland America Line (HAL). Dat zei de Amerikaanse president woensdag (lokale tijd).

De autoriteiten laten "medische teams aan boord" van het schip en sturen passagiers terug naar huis, zei Trump. "We halen de Canadezen weg en geven ze aan de Canadese autoriteiten", stelde de president. "Hetzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk." Of de twintig Nederlandse passagiers op het schip aan wal mogen, is niet duidelijk.

Aan boord van de Zaandam zijn vier opvarenden overleden en zeker acht mensen besmet met het coronavirus. Het schip wil aanmeren in Florida, zodat reizigers van boord kunnen voor behandeling of huiswaarts kunnen gaan.

Maandag liet de gouverneur van Florida echter weten dat het cruiseschip niet aan mag leggen in zijn staat. Mensen die geen ziektesymptomen vertoonden zijn eerder overgebracht naar het cruiseschip Rotterdam, dat ook nog niet mocht aanmeren in de VS. Woensdag zei de gouverneur dat hij toch bereid is de schepen toe te laten.

Beide schepen arriveren donderdagochtend (lokale tijd) bij Florida en blijven daar buiten Amerikaanse wateren in afwachting van toestemming om aan te meren in Fort Lauderdale, stelt HAL in een verklaring. Volgens de rederij hebben sinds 22 maart 97 gasten aan boord van beide schepen en 136 bemanningsleden van de Zaandam griepachtige symptomen.

Minder dan tien opvarenden hebben volgens HAL onmiddellijke zorg nodig aan wal. Een zorginstelling in Florida heeft toegezegd hen te behandelen, stelt de rederij. Zo'n 45 passagiers zijn volgens de rederij niet in staat te reizen door ziekte en blijven in isolatie aan boord totdat zij hersteld zijn.

Meer uit Binnenland

Twee kinderen nog in levensgevaar na steekpartij Annecy

PARIJS/ANNECY (ANP) - Twee van de vier peuters die donderdag gewond raakten bij een steekpartij in Annecy verkeren nog in levensgevaar, meldt een woordvoerder van de Franse regering. Het gaat volgens Franse media om twee Franse neefjes van 2 jaar oud.

20 minuten geleden
Man aangehouden na explosie bij woning in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 20-jarige Rotterdammer is in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn woonplaats aangehouden kort na de explosie bij een woning op de Cortenbachsingel. De explosie vond rond 02.45 uur plaats in de wijk Beverwaard in het zuidoosten van de stad. De man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident. De politie vermoedt dat hij een uitvoerder was, laat een politiewoordvoerder weten.

34 minuten geleden
Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in voor zaterdag

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat stelt voor zaterdag voor een deel van het land het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Het protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Het protocol geldt zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur, meldt de organisatie vrijdag.

1 uur geleden
Wilde dieren tijdens lockdowns 73 procent verder aan de wandel

NIJMEGEN (ANP) - Wilde dieren liepen tijdens de strikte coronalockdowns in de eerste helft van 2020 gemiddeld maar liefst 73 procent verder dan ze precies een jaar eerder deden in een nog praktisch coronavrije wereld. Dat blijkt volgens de site van de Radboud Universiteit in Nijmegen uit onderzoek van onder anderen de aan deze instelling verbonden ecologe Marlee Tucker.

1 uur geleden
Amsterdam wil meldpunt tegen gewelddadige onlinefilmpjes

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam moet een meldpunt komen, dat ervoor moet zorgen dat gewelddadige content die online is te vinden van bijvoorbeeld steekpartijen, snel wordt verwijderd. Een motie daarover van de PvdA is donderdag aangenomen in de Amsterdamse gemeenteraad.

2 uur geleden
Twee explosies bij winkelcentrum in Arnhem

ARNHEM (ANP) - In een winkelcentrum in Arnhem-Zuid zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee explosies geweest. Eentje deed zich voor bij dezelfde eetgelegenheid waar donderdagochtend, net als bij een ander eetcafé in het winkelcentrum, een verdacht pakketje is gevonden. De andere ontploffing was ongeveer gelijktijdig bij een naastgelegen pand, een Chinees restaurant. De politie onderzoekt of er een verband is met de eerder gevonden pakketjes.

5 uur geleden
Enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid

AMSTERDAM (ANP) - Station Amsterdam Zuid is vrijdagavond het toneel van een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, wordt dan op een reizigerstunnel geschoven. De operatie is live te volgen via een webcam, en geïnteresseerden die zich vooraf hebben aangemeld kunnen er bij zijn.

6 uur geleden