Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS en VK voeren nieuwe aanvallen uit op Jemen

VS en VK voeren nieuwe aanvallen uit op Jemen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben zaterdagavond opnieuw aanvallen uitgevoerd op doelen in Jemen. In een gezamenlijke verklaring zeggen de landen 36 doelen op 13 locaties te hebben getroffen. De aanvallen zijn een reactie op de aanvallen die Jemenitische Houthi-rebellen uitvoeren op schepen in de Rode Zee.

Volgens de verklaring waren de aanvallen "proportioneel en noodzakelijk". Ze waren gericht op ondergrondse wapenopslagplaatsen, raketsystemen, lanceerinstellingen, radarinstallaties en de luchtverdediging van de Houthi's.

Het is de derde golf van grootschalige aanvallen op doelen van de Houthi's. Net als bij de eerdere operaties verleenden Australië, Bahrein, Canada, Denemarken, Nederland en Nieuw-Zeeland steun. De televisiezender van de Houthi-opstandelingen, die worden gesteund door Iran, meldt dat onder meer hoofdstad Sanaa vanuit de lucht is aangevallen.

Nieuwe vergelding

Bronnen van Reuters suggereerden eerder dat het ging om een nieuwe vergelding voor de dood van drie Amerikaanse militairen, die door een droneaanval in Jordanië om het leven kwamen. Volgens de VS werd die aanval uitgevoerd door bondgenoten van Iran. Vrijdag vielen de VS als represaille al 85 doelen aan in Irak en Syrië. Toen ging het onder meer om posities van Iraanse elite-eenheden en hun bondgenoten.

Eerder op zaterdag maakte de Amerikaanse legerleiding bekend zes kruisraketten van de Houthi's te hebben vernietigd. Die zouden gereed zijn geweest om op schepen in de Rode Zee te worden afgevuurd.

Meer uit Buitenland

VS na bezoek Poetin: China kan niet van twee walletjes eten

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - China kan niet van twee walletjes eten. Die boodschap hadden de Verenigde Staten voor Beijing waar de Russische president Vladimir Poetin op bezoek was.

32 minuten geleden
Spanje weigert schip met explosief materiaal voor Israël toegang

MADRID (ANP) - Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne Danica dat op 21 mei in Cartagena wilde aanmeren. Het krijgt daarvoor geen toestemming.

1 uur geleden
NAVO-generaal: Rusland heeft niet genoeg troepen voor doorbraak

BRUSSEL (ANP) - Rusland heeft niet genoeg troepen om een grote doorbraak te forceren in Noordoost-Oekraïne, denkt NAVO-generaal Christopher Cavoli. De Russen zijn vorige week een offensief begonnen in de regio Charkiv, maar volgens Cavoli hebben ze daar niet "de noodzakelijke aantallen" voor.

3 uur geleden
Arabische Liga wil vredesmacht in Palestijnse gebieden

MANAMA (ANP/AFP) - De Arabische Liga wil dat er in de door Israël bezette Palestijnse gebieden een VN-vredesmacht komt tot er een tweestatenoplossing is. De 22 leden tellende organisatie heeft dat in een verklaring naar buiten gebracht tijdens een top die in het teken stond van de oorlog in Gaza.

5 uur geleden
Fico werd volgens ministers neergeschoten door radicale eenling

BRATISLAVA (ANP) - De man die verdacht wordt van de aanslag op de Slowaakse premier Robert Fico heeft volgens de autoriteiten alleen gehandeld. De verdachte had geen extremistische politieke denkbeelden, zei minister van Binnenlandse Zaken Matús Sutaj-Estok tijdens een persconferentie na een overleg van de Slowaakse veiligheidsraad. Hij zou wel protesten tegen de regering hebben bijgewoond.

6 uur geleden
Houthi's willen alle schepen aanvallen die naar Israël varen

SANAA (ANP/RTR) - De Jemenitische Houthi-rebellen zeggen vanaf nu alle schepen aan te vallen die naar Israëlische havens varen. Eerder waren alleen schepen met een link met Israël, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een doelwit. De leider Abdulmalik al-Houthi zei in een televisietoespraak dat de Houthi's zich ook niet meer zullen beperken tot aanvallen in de Rode Zee, maar dat schepen in alle bereikbare gebieden zullen worden beschoten.

7 uur geleden
Zuid-Afrika tegen VN-hof: Israëls genocide in een nieuw stadium

DEN HAAG (ANP/AFP) - De "genocide" van Israël in de Gazastrook heeft een "nieuw en gruwelijk stadium bereikt". Dat heeft Zuid-Afrika donderdag betoogd voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Zuid-Afrika wil dat het VN-hof Israël nieuwe maatregelen oplegt om de inval in Rafah te stoppen.

7 uur geleden