Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS en VK roepen op tot vrijlating mediamagnaat Jimmy Lai

VS en VK roepen op tot vrijlating mediamagnaat Jimmy Lai

HONGKONG (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk roepen op tot de vrijlating van uitgever Jimmy Lai. De prominente voorvechter van democratie in Hongkong staat er vanaf maandag terecht wegens "misdaden tegen de nationale veiligheid". Washington en Londen noemen het proces "politiek gemotiveerd".

De 76-jarige Lai, die kritisch is jegens China, zit sinds 2020 vast en kan levenslang krijgen voor het overtreden van de omstreden veiligheidswet die door Beijing werd opgelegd aan de semi-autonome regio Hongkong. Lai, voormalig eigenaar van de opgeheven Hongkongse krant Apple Daily, zou zich schuldig hebben gemaakt aan het samenspannen met buitenlandse mogendheden.

"Als prominente en mondige journalist en uitgever is Jimmy Lai het doelwit geworden van een actie die zijn vrijheid van meningsuiting en vereniging wil inperken", zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron in een verklaring.

Cameron had afgelopen dinsdag in Londen een ontmoeting met de zoon van de bekende dissident, Sebastien Lai. China reageerde daar woedend op en beschuldigde het VK ervan "kwade bedoelingen" te hebben met de voormalige Britse kolonie.

Ook de VS vragen de onmiddellijke vrijlating van Lai. "De Verenigde Staten veroordelen de vervolging van pro-democratische activist en media-eigenaar Jimmy Lai in Hongkong op grond van de door China opgelegde Nationale Veiligheidswet", zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Sinds China de veiligheidswet invoerde, is de prodemocratische beweging in Hongkong de kop ingedrukt.

De Europese Unie en de Verenigde Naties hebben eveneens hun zorgen geuit over de vervolging van Lai, een Britse staatsburger. Die kritiek is door Beijing van de hand gewezen als laster en inmenging.

Meer uit Buitenland

Troepen Taiwan paraat om militaire 'vergeldingsoefeningen' China

TAIPEI/BEIJING (ANP/RTR) - Het Taiwanese leger heeft zijn strijdkrachten gemobiliseerd nadat China donderdagochtend begonnen was aan twee dagen van militaire 'vergeldingsoefeningen' rond het eiland. China verwijt Taiwan "separatistische handelingen".

16 minuten geleden
Boeing en NASA mikken nu op 1 juni voor lancering Starliner

CAPE CANAVERAL (ANP) - NASA en Boeing mikken op 1 juni voor de lancering van de eerste bemande vlucht in hun Starliner-ruimtevaartuig, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Ingenieurs onderzoeken nog de oorzaak van een heliumlek, waardoor vorige week de lancering voor de derde keer deze maand werd uitgesteld.

2 uur geleden
Colombia gaat ambassade openen in Palestijnse stad Ramallah

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft opdracht gegeven tot de opening van een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo woensdag. Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden.

2 uur geleden
VN stemmen over herdenkingsdag voor genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties stemmen over een internationale herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. De Algemene Vergadering buigt zich over het voorstel om voortaan op 11 juli de 8000 vermoorde Bosniërs te herdenken.

2 uur geleden
Media: VS benoemen Kenia tot 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting Kenia kwalificeren als een 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot' tijdens een driedaags staatsbezoek van de Keniaanse president William Ruto deze week. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron die bekend is met de plannen.

4 uur geleden
AI-chef Meta: taalmodellen worden nooit zo slim als mensen

SAN FRANCISCO (ANP) - Volgens het hoofd kunstmatige intelligentie (AI) van Meta, Yann LeCun, kunnen op taal gebaseerde AI-modellen nooit zo slim worden als mensen. Ook stelt LeCun, in een interview met zakenkrant The Financial Times, dat de huidige AI-methoden gebrekkig zijn.

4 uur geleden
President Ecuador roept nieuwe noodtoestand uit

QUITO (ANP) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft vanwege het dodelijke geweld in zijn land een nieuwe noodtoestand uitgeroepen in zeven van de 24 provincies. De maatregel zal zestig dagen van kracht zijn, blijkt uit een presidentieel decreet.

4 uur geleden