Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

De ministeries van Financiën van beide landen hopen met die maatregel een belangrijke inkomstenbron voor Rusland af te knijpen, verklaren ze. Dat moet ervoor zorgen dat het Kremlin de oorlogskas voor de inval in Oekraïne minder gemakkelijk kan bijvullen.

Het verbod geldt voor metalen die na zaterdag zijn geproduceerd. Handelen in voorraden Russische metalen die al genoteerd stonden aan de beurzen in Chicago en Londen blijft toegestaan. In de VS is ook import van de drie metaalsoorten uit Rusland verboden. De Britten hebben eerder wetgeving ingevoerd die de directe import van Russisch aluminium, nikkel en koper verbiedt.

Volgens het Britse ministerie van Financiën zijn metalen na olie en gas het belangrijkste exportproduct voor Rusland, maar door sancties dalen de verdiensten. Vorig jaar zouden Russen voor 15 miljard dollar aan metalen hebben geëxporteerd, wat minder is dan de 25 miljard dollar een jaar eerder.

De Europese Unie heeft nog geen algeheel importverbod voor aluminium uit Rusland ingevoerd, maar lidstaten praten daar volgens persbureau Reuters wel over. Brancheorganisatie European Aluminium verklaarde in november dat de Europese metaalsector sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in 2022 veel minder aluminium uit Rusland gebruikt. Nu zou nog 9 procent van alle gebruikte aluminium uit Rusland komen, tegenover 25 procent een paar jaar geleden.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

1 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

3 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

4 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

5 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

6 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

14 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

17 uur geleden