
VS en Filipijnen begonnen aan grootste gezamenlijke legeroefening
MANILLA (ANP/AFP) - De Verenigde Staten en de Filipijnen zijn dinsdag begonnen aan hun grootste gezamenlijke legeroefening tot dusver. Bijna 18.000 militairen doen mee aan de exercities, waarbij voor het eerst met echte munitie wordt geschoten in de betwiste Zuid-Chinese Zee.
De oefening met de naam Balikatan (schouder aan schouder) duurt drie weken en komt te midden van opgelopen spanningen in de regio. China is net klaar is met een driedaagse legeroefening bij Taiwan, wat een reactie was op een ontmoeting in de VS tussen de Taiwanese president Tsai Ing-wen en de Amerikaanse toppoliticus Kevin McCarthy, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Hoewel Taiwan in feite onafhankelijk is, ziet Beijing het als een afvallige provincie die op een dag weer bij China zal horen. De Filipijnen kunnen vanwege de ligging in Azië een belangrijke partner voor de VS zijn bij een eventuele Chinese invasie in Taiwan.
De Chinese regering maakt ook aanspraak op een groot deel van de Zuid-Chinese Zee. Dat levert al jaren een conflict op tussen de landen die aan deze wateren liggen. Zo zien zowel China als de Filipijnen de Spratly-eilanden als hun eigen. De Amerikanen lieten er maandag een torpedobootjager een missie uitvoeren. De VS zeiden dat de missie binnen de internationale zeewetten valt, maar volgens Beijing drong het schip "illegaal" de wateren binnen zonder Chinese toestemming.
De Amerikaans-Filipijnse legeroefening is de eerste onder de Filipijnse president Ferdinand Marcos Jr., wiens voorganger Rodrigo Duterte juist voorstander was van nauwere banden met China. De Balikatan-oefening laat zien dat de twee landen hun banden succesvol hebben aangehaald. Eerder werden tot groot ongenoegen van China al afspraken gemaakt over het hervatten van maritieme patrouilles in de Zuid-Chinese Zee en de stationering van meer Amerikaanse militairen in de Filipijnen.
Meer uit Buitenland
ROME (ANP) - SNAP, een organisatie voor slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk, heeft "bezorgd" gereageerd op de benoeming van Robert Prevost als paus. Volgens de organisatie heeft Prevost, die nu de naam Leo XIV heeft aangenomen, te slap opgetreden tegen misbruik.
8 minuten geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag gezegd dat hij de Amerikaanse president Donald Trump in een telefoongesprek had verteld dat een staakt-het-vuren van dertig dagen een "echte indicator" zou zijn voor een beweging in de richting van vrede met Rusland. Zelensky zei ook dat Kyiv bereid was dit bestand onmiddellijk in te voeren.
4 uur geledenQUITO (ANP/AFP) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft donderdag verteld dat hij hulp had gezocht bij Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om de drugskartels te bestrijden die het Zuid-Amerikaanse land terroriseren.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft interne instructies aan het Pentagon gegeven om uiterlijk 6 juni te beginnen met het ontslaan van transgender militairen die niet zelf besluiten te vertrekken. Dat blijkt uit een memo dat persbureau Reuters heeft ingezien.
9 uur geledenOSLO (ANP) - Rusland is zorgelijk druk met militaire voorbereidingen aan de Europese oostgrens, zegt premier Dick Schoof. Het land legt infrastructuur aan waarmee het militairen zou kunnen aanvoeren. En de oostelijke NAVO-landen hebben last van allerlei Russische prikacties.
10 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Ambtenaren van de Amerikaanse stad New York hebben hun prognose voor het aantal buitenlandse toeristen dit jaar met 17 procent verlaagd. Ze stellen dat de importtarieven en het strenge immigratiebeleid van president Donald Trump bezoekers afschrikken.
10 uur geledenVATICAANSTAD (ANP) - De Nederlandse kardinaal Wim Eijk verwacht niet dat de nieuwe paus Leo XIV voor een grote revolutie gaat zorgen in de kerk. "Ik denk dat een heel belangrijke taak van de paus is om de eenheid in de kerk te herstellen", zei Eijk vlak na afloop van het conclaaf.
10 uur geleden