Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS en Europese landen willen Iran aan afspraken houden

VS en Europese landen willen Iran aan afspraken houden

PARIJS/WASHINGTON (ANP/RTR) - Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten willen ervoor zorgen dat Iran zich aan de afspraken uit het atoomakkoord van 2015 houdt. De ministers van Buitenlandse Zaken van de vier landen hebben na een overleg benadrukt dat ze willen voorkomen dat Iran kernwapens krijgt.

Een woordvoerder van president Joe Biden zei dat Iran "nog ver weg is" van het naleven van het akkoord. Iran zei eerder dat de andere landen eerst hun afspraken moeten nakomen, voordat Iran zich aan het akkoord gaat houden.

De ministers spraken ook hun zorgen uit over de recente nucleaire activiteiten van Iran. Het land verrijkt sinds kort uranium tot 20 procent. Als uranium meer verrijkt wordt, is het bruikbaarder als energiebron maar ook schadelijker. Het is volgens de landen daarom van belang om weer te overleggen met Iran.

De Amerikaanse minister Antony Blinken herhaalde donderdag de intentie om het verdrag weer te ondertekenen. Het land stapte daar in 2018 onder Donald Trump uit, terwijl het in 2015 een belangrijke rol had bij de totstandkoming van de deal. Andere ondertekenaars zijn China, Rusland, de Europese Unie en Iran.

Meer uit Buitenland

Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die inmiddels zijn aangekomen in Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

1 uur geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

2 uur geleden
Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

3 uur geleden
Witte Huis zegt dat VS proberen het bestand in Gaza te verlengen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt samen met Egypte om de tijdelijke wapenstilstand in Gaza nog eens te verlengen. De VS stellen alles in het werk om het huidige staakt-het-vuren te "ondersteunen en verlengen", zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis in een persconferentie.

3 uur geleden
Belgen geschokt over Dutroux-uitspraak Israëlische ambassadeur

BRUSSEL (ANP) - Belgische politici zijn woedend over een vergelijking die de Israëlische ambassadeur in België heeft getrokken tussen het oorlogsleed in de Gazastrook en het leed dat de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux heeft veroorzaakt.

4 uur geleden
Nieuwe buitenlandminister: Argentinië niet bij BRICS

BUENOS AIRES (ANP/RTR) - Argentinië sluit zich volgens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Diana Mondino niet aan bij BRICS. Argentinië was uitgenodigd om lid te worden van de landengroep.

4 uur geleden
Ook België verliest klimaatzaak en moet uitstoot terugdringen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische staat is donderdag veroordeeld door de rechter omdat die te weinig zou hebben gedaan tegen klimaatverandering. Net als de Duitse regering eerder op de dag, heeft de Belgische regering te horen gekregen dat er meer actie nodig is om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

5 uur geleden