
VS en Europese landen sluiten deal over digitale belasting
WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten en vijf Europese landen hebben een akkoord gesloten over een digitale belasting. De vijf landen, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Oostenrijk, zullen hun bestaande belastingen op de diensten van techbedrijven aanpassen naar een gezamenlijke afspraak. In ruil daarvoor schaffen de VS een reeks importheffingen op diensten uit die landen af.
Met het akkoord komt er een einde aan een slepend conflict dat een deal had kunnen ondermijnen over belasting voor multinationals die door 136 landen werd overeengekomen. Zodra dat akkoord in de komende twee jaar van kracht wordt moeten multinationals in alle landen waar ze actief zijn 15 procent belasting betalen.
Vooral techbedrijven deden dat nog niet. Verschillende landen vonden dat oneerlijk en kwamen daarom met een eigen digitaks voor ondernemingen die diensten aanbieden zoals bijvoorbeeld Spotify, Apple, Netflix en Amazon. De VS zagen dat als een aanval op de eigen techsector en reageerden met strafheffingen op producten uit de landen die zo'n belasting hadden ingesteld.
Die heffingen verdwijnen nu. De Europese landen zullen bedrijven de belasting die ze hebben afgedragen terugbetalen als die meer is dan onder de nieuwe afspraken.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt de tegenstanders van de natuurherstelwet tegemoet nu het erom spant of die het wel zal halen. Zo wil hij het verbod op verslechtering van de natuur afzwakken. Dat voorschrift is een van de belangrijkste bezwaren van critici als het Nederlandse kabinet, de christendemocraten en sommige liberalen in het Europees Parlement.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag door forse koersverliezen van IMCD en DSM-Firmenich. De chemiebedrijven kampten met een winstwaarschuwing van de Britse branchegenoot Croda International, die daarop bijna 14 procent verloor in Londen. IMCD en DSM-Firmenich raakten rond de 6 procent kwijt in Amsterdam.
1 uur geledenZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - UBS en de Zwitserse overheid hebben een akkoord bereikt over een dekking van de verliezen die de Zwitserse bank zou kunnen lijden als gevolg van de redding van zijn Credit Suisse. UBS heeft daarmee de laatste grote horde genomen om de historische overname van zijn branchegenoot af te ronden. Door de overname ontstaat een bankkolos die twee keer zo groot is als de gehele Zwitserse economie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten hun personeel definitief onregelmatigheidstoeslag betalen over alle vakantiedagen. Dat heeft de Hoge Raad beslist die daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof bekrachtigde. De uitspraak kan een dure worden voor NS dat duizenden werknemers mogelijk nog geld verschuldigd is.
2 uur geledenHOLTUM (ANP) - Na enkele informele gesprekken eerder deze week lijkt er een doorbraak te komen in de onderhandelingen tussen vakbonden en industrieconcern VDL rond autofabriek Nedcar. Volgens CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma is Nedcar-eigenaar VDL "bereid om grote stappen te zetten".
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het personeel van Wagenborg Passagiersdiensten is bezorgd over hun inkomen, als het plan om veel veerdiensten naar Ameland te schrappen doorgaat. De circa 150 werknemers worden betaald voor het aantal uren dat zij werken. Als er vanaf 20 juni veel minder veren gaan varen, kunnen zij minder uren werken en verdienen ze veel minder. CNV Vakmensen wil garanties van Wagenborg voor de huidige arbeidsvoorwaarden, laat de bond vrijdag weten.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Koningin Máxima heeft voor het eerst gereageerd op het bericht dat ze zou zijn teruggefloten door het ministerie van Financiën vanwege haar uitspraken over een invoering van een digitale euro. Ze noemt het "goed" dat mensen daarover discussiëren maar volgens haar is er "niets aan de hand", zo zegt ze tegen royaltyverslaggever Rick Evers.
3 uur geleden