Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS en Europa beloven samenwerking in handel en technologie

VS en Europa beloven samenwerking in handel en technologie

PITTSBURGH (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben afgesproken meer samen te werken om de regels en standaarden rondom cruciale technologieën vorm te geven. Ook willen ze de aanpak van belangrijke handelskwesties beter coördineren. Dat beloofden de economische machtsblokken tijdens de openingsvergadering van een nieuw samenwerkingsorgaan.

De US-EU Trade and Technology Council (TTC) kwam woensdag in Pittsburgh voor het eerst bijeen. Tijdens de vergadering werd uiteengezet hoe er samengewerkt zal worden. Dan gaat het onder meer om het screenen van potentieel vijandige buitenlandse investeringen, exportcontroles en kunstmatige intelligentie. Ook de veiligheid van toeleveringsketens voor halfgeleiders stond op de agenda.

"Wij blijven samen onze bedrijven, consumenten en werknemers beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken, met name die van landen zonder markteconomie, die het wereldhandelssysteem ondermijnen", aldus de partijen in een gezamenlijke verklaring.

Lancering

De TTC werd deze zomer door de Amerikaanse president Joe Biden en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gelanceerd. Aan Amerikaanse zijde namen minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, minister van Handel Gina Raimondo en de handelsgezant Katherine Tai deel. Voor de EU zaten vicevoorzitters van de Europese Commissie, Valdis Dombrovskis en Margrethe Vestager, aan tafel. Ook de EU-ambassadeur in de VS, Stavros Lambrinidis, was aanwezig.

Voorafgaand aan de vergadering zei Dombrovskis dat machtsblokken hun krachten met de VS moet bundelen op het gebied van gevoelige technologieën, vooral om ervoor te zorgen dat deze niet in verkeerde handen terechtkomen. Ook moet de krachtenbundeling economieën en bedrijven beschermen tegen risicovolle investeringen. Ook is het pact nodig om in de toekomst controle uit te oefenen op gevoelige technologieën.

Hoewel China in de verklaring niet rechtstreeks werd genoemd, lijken tal van punten op de agenda van de bijeenkomst op Beijing gericht te zijn. Dan gaat het om een discussie over niet-marktbeleid dat de handel verstoort. Ook het naleven van mensenrechten werd in de verklaring nadrukkelijk genoemd.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

7 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

12 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

22 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

23 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

1 dag geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

1 dag geleden