Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS en China botsen weer over Hongkong

VS en China botsen weer over Hongkong

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten liggen opnieuw op ramkoers met China over Hongkong. Washington legde veertien Chinese functionarissen sancties op nadat oppositieleden in die Chinese metropool uit het parlement waren gezet. Daarop waarschuwde Peking dinsdag dat het tegenmaatregelen zal nemen.

De Amerikaanse strafmaatregelen waren gericht tegen prominente leden van het Permanente Comité van het Nationaal Volkscongres, een belangrijk Chinees bestuursorgaan. De relatie tussen Washington en Peking komt daarmee verder onder druk te staan in de laatste maanden van het presidentschap van Donald Trump.

China ligt al langer met westerse landen in de clinch over Hongkong. Die voormalige Britse kroonkolonie maakt sinds 1997 weer deel uit van China. De miljoenenstad heeft nog wel een eigen parlement en rechtssysteem. Dat systeem staat bekend als "één land, twee systemen" en moet garanderen dat de metropool tot zeker 2047 een "hoge mate van autonomie" heeft.

Critici vinden dat Peking morrelt aan de afspraken die zijn gemaakt over de autonome status van Hongkong. De pro-Chinese regering van de stad gebruikte vorige maand nieuwe bevoegdheden om vier oppositieleden hun zetels te ontnemen in de zogeheten Wetgevende Raad, het lokale parlement. Daarop stapten prodemocratische oppositieleden massaal op.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zei in een verklaring dat China het democratische proces in het Hongkong uitholt. In het lokale parlement van Hongkong kan volgens hem niet langer op een betekenisvolle manier oppositie worden gevoerd.

Meer uit Buitenland

Macron gaat naar door rellen geteisterde Nieuw-Caledonië

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron reist dinsdagavond naar Nieuw-Caledonië. In het Franse overzeese gebiedsdeel bij Australië vinden ruim een week rellen plaats.

8 minuten geleden
Meer dan 14.000 inwoners van Charkiv ontheemd

GENÈVE (ANP/AFP) - Meer dan 14.000 inwoners van de Oekraïense regio Charkiv zijn ontheemd geraakt, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Rusland is daar op 10 mei een nieuw grondoffensief begonnen en heeft meerdere plaatsen ingenomen.

37 minuten geleden
Begrafenisprocessie voor Iraanse president Raisi

TABRIZ (ANP/AFP) - In Iran is een begrafenisprocessie begonnen voor de overleden president Ebrahim Raisi. De komende dagen zijn er meerdere ceremonies ter ere van hem voordat hij donderdag begraven wordt.

47 minuten geleden
Israëlische defensieminister haalt uit naar aanklager ICC

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische defensieminister Yoav Gallant heeft uitgehaald naar de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Die heeft een aanvraag ingediend voor arrestatiebevelen tegen Gallant, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en drie kopstukken van Hamas om de oorlog in de Gazastrook.

1 uur geleden
China hoopt op objectief ICC bij vervolging kopstukken Gazaoorlog

BEIJING (ANP/AFP) - China hoopt dat het Internationaal Strafhof (ICC) zich "objectief en onpartijdig" zal opstellen bij de mogelijke vervolging van Israëlische en Palestijnse leiders. De aanklager van het hof in Den Haag heeft maandag om een arrestatiebevel gevraagd voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zijn defensieminister en drie Hamasleiders.

1 uur geleden
Palestijns ministerie: doden door Israëlische inval op Westoever

JENIN (ANP/AFP) - Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldt dat zeven mensen zijn gedood bij een Israëlische inval op de bezette Westelijke Jordaanoever. De Israëlische krijgsmacht zegt in de stad Jenin bezig te zijn met een operatie voor "terreurbestrijding" en in gevecht te zijn met gewapende mannen.

1 uur geleden
Tien gewonden door blikseminslag in Dresden

DRESDEN (ANP/DPA) - In de Duitse stad Dresden zijn tien personen gewond geraakt door de bliksem. Vier slachtoffers hebben volgens de brandweer levensgevaarlijke verwondingen opgelopen.

3 uur geleden