Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS: einde crisis Oekraïne kan via diplomatie als Rusland dat wil

VS: einde crisis Oekraïne kan via diplomatie als Rusland dat wil

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft gezegd dat de crisis rond Oekraïne via diplomatieke weg opgelost kan worden "als Rusland dat wil".

Blinken, op bezoek in Fiji, spreekt zaterdag met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. "De VS zijn ook voorbereid voor het geval Moskou de weg van de agressie kiest. Als president Poetin besluit tot militaire actie, zullen we snel zware economische sancties opleggen, in samenwerking met bondgenoten en partners overal ter wereld," waarschuwde hij voorafgaand aan dat gesprek.

Ook sprak Blinken de steun voor Oekraïne uit. "We zullen de Oekraïense verdediging versterken, we zullen onze bondgenoten op de oostelijke flank van de NAVO versterken. Tot nu toe hebben we alleen maar escalatie gezien vanuit Moskou. Dit is een cruciaal moment: we zijn voorbereid op wat er ook mag gebeuren."

De nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, Jake Sullivan, waarschuwde vrijdagavond dat Rusland "op elk moment" Oekraïne kan binnenvallen. Volgens Sullivan is het "zeer, zeer goed mogelijk" dat Rusland de invasie al voor het einde van de Olympische Winterspelen in China, die op 20 februari klaar zijn, uitvoert.

Sullivan benadrukte dat de VS niet zeker weten of de Russische president Vladimir Poetin al heeft besloten tot een inval, maar dat de Amerikanen zich voorbereiden op het slechtste scenario. Daartoe behoort ook een "snelle aanval" op de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Meer uit Buitenland

VN: kwart bevolking Gazastrook één stap verwijderd van hongersnood

NEW YORK (ANP/RTR) - Minstens 576.000 mensen in de Gazastrook zijn één stap verwijderd van hongersnood. Dat is een kwart van de bevolking, aldus een hoge functionaris van de Verenigde Naties voor hulpverlening. Als er niet wordt ingegrepen, is wijdverspreide hongersnood in Gaza bijna onvermijdelijk.

2 uur geleden
Opgepakte advocaat van Navalny weer vrijgelaten

MOSKOU (ANP/RTR) - De advocaat van de onlangs overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is weer vrijgelaten. Vasily Dubkov, die vorige week Navalny's moeder vergezelde toen zij bij de autoriteiten de vrijgave van het lichaam van haar zoon eiste, werd eerder dinsdag in Moskou opgepakt, meldden Russische nieuwsmedia.

4 uur geleden
VS willen geen troepen naar Oekraïne sturen om te vechten

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten zijn niet bereid militairen naar Oekraïne te sturen. "President Biden heeft duidelijk gemaakt dat de VS geen troepen zullen sturen om in Oekraïne te vechten", laat een woordvoerder van het Witte Huis weten.

5 uur geleden
Advocaat overleden Russische oppositieleider Navalny opgepakt

MOSKOU (ANP/RTR) - Een advocaat van de onlangs overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is gearresteerd. Vasily Dubkov, die vorige week Navalny's moeder vergezelde toen die bij de autoriteiten de vrijgave van het lichaam van haar zoon eiste, is in Moskou opgepakt, melden Russische nieuwsmedia.

5 uur geleden
Minister: Franse troepen gaan niet vechten in Oekraïne

PARIJS (ANP/DPA) - Als er Franse troepen naar Oekraïne gaan, dan worden die ingezet voor bijvoorbeeld de productie van wapens en het ruimen van mijnen in het land. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in de Nationale Vergadering (Tweede Kamer) gezegd. "Sommige van deze acties vereisen mogelijk een aanwezigheid op Oekraïens grondgebied zonder de oorlogsdrempel te bereiken", aldus de minister.

6 uur geleden
Litouwen steunt Frans idee om troepen naar Oekraïne te sturen

VILNIUS (ANP/DPA) - De Baltische staat Litouwen steunt het Franse idee om troepen naar Oekraïne te sturen, om het land te helpen tegen de Russen. Maar het gaat dan niet om gevechtseenheden, maar militairen die de Oekraïense strijdkrachten kunnen trainen, benadrukt minister van Defensie Arvydas Anusauskas.

6 uur geleden
Ruim zeventig wapens in beslag genomen uit huis Alain Delon

PARIJS (ANP) - De politie heeft bij een huiszoeking in de woning van Alain Delon tientallen wapens in beslag genomen. In het appartement van de filmster in de Franse plaats Douchy-Montcorbon werden 72 vuurwapens en 3000 patronen aangetroffen. De Franse filmster heeft "geen enkele toestemming om een vuurwapen te bezitten", liet de politie weten aan persbureau Belga.

7 uur geleden