Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS denken dat Poetin niet stopt bij overwinning in de Donbas

VS denken dat Poetin niet stopt bij overwinning in de Donbas

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten niet dat de Russische president Vladimir Poetin tevreden zal zijn als hij de Oost-Oekraïense Donbas-regio veroverd heeft. Hij zou de oorlog in Oekraïne voort willen zetten om ook doelen buiten de Donbas te halen, zegt Avril Haines, de directeur van de Nationale Inlichtingendiensten.

Het doel zou dan met name zijn om de oorlog uit te breiden naar Transnistrië, een afvallige regio in Moldavië. Waarnemers houden er al langer rekening mee dat de pro-Russische separatisten daar de regio de oorlog in willen trekken. Een Russische commandant zei eerder heel Zuid-Oekraïne te willen veroveren zodat Rusland verbonden is met Transnistrië.

Haines stond dinsdag de Senaat te woord. Ze zei dat Poetin zich voorbereidt op een lang conflict in Oekraïne. Moskou rekent er daarbij op dat de westerse steun na verloop van tijd zal afnemen.

Kernwapens

Volgens Haines zal Poetin "waarschijnlijk" de staat van beleg afkondigen in Rusland om de oorlog te kunnen blijven voeren. Hij heeft al zware verliezen geleden. De Amerikanen denken bijvoorbeeld dat er tot nu toe al acht tot tien generaals zijn omgekomen.

De inlichtingendirecteur voegde er nog aan toe dat ze momenteel niet verwacht dat Poetin kernwapens zal gebruiken. Alleen in het geval van een "existentiële dreiging" zou hij het overwegen. "Op dit moment is de strijd in een impasse beland en is geen van beide partijen aan het winnen."

Meer uit Buitenland

Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

20 minuten geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

1 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

1 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

2 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

2 uur geleden
Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

3 uur geleden
Lichamen en fresco's uit de oudheid gevonden in Pompeï

POMPEÏ (ANP) - In Pompeï zijn de botresten gevonden van drie mensen die in 79 na Christus omkwamen na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het gaat waarschijnlijk om twee vrouwen en een kind van negen maanden die hun toevlucht hadden gezocht in een bakkerij.

4 uur geleden