Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS-defensieminister: Israël riskeert strategische nederlaag

VS-defensieminister: Israël riskeert strategische nederlaag

WASHINGTON (ANP) - Als Israël niet meer doet om in de Gazastrook burgerdoden te vermijden of in de Westoever geweld door kolonisten in te perken, dan riskeert het land in zijn oorlog met Hamas een strategische nederlaag. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.

Tijdens een toespraak voor een defensieforum in Californië op zaterdag greep Austin terug naar zijn ervaring als militair bevelhebber van troepen in Irak. "De les is niet dat je in stedelijke oorlogsvoering kunt winnen door burgers te beschermen. De les is dat je in stedelijke oorlogsvoering alleen kunt winnen door burgers te beschermen", zei hij. "Als je de burgerbevolking in dit soort gevechten in de armen van de vijand drijft, maak je van een tactische overwinning een strategische nederlaag."

Voor de start van de gevechtspauze op 24 november waren in de Gazastrook, volgens het bestuur daar, bijna 14.900 mensen om het leven gekomen door de oorlog. Onder hen zijn 6150 kinderen en 4000 vrouwen. Door de oorlog die op 7 oktober uitbrak, zijn volgens Hamas ook zo'n 36.000 gewonden gevallen. In veel wereldsteden zijn pro-Palestijnse betogingen geweest.

Austin herhaalde ook de Amerikaanse oproep voor een tweestatenoplossing voor de Israëlisch-Palestijnse kwestie. "Wij geloven dat Israëli's en Palestijnen een manier moeten vinden om het land te delen dat zij beiden hun thuis noemen", zei hij. "Het zou deze tragedie nog verergeren als het enige wat de Israëli's en Palestijnen aan het einde van deze verschrikkelijke oorlog te wachten stond, meer onzekerheid, meer woede en meer wanhoop was."

Meer uit Buitenland

Ruim zeventig wapens in beslag genomen uit huis Alain Delon

PARIJS (ANP) - De politie heeft bij een huiszoeking in de woning van Alain Delon tientallen wapens in beslag genomen. In het appartement van de filmster in de Franse plaats Douchy-Montcorbon werden 72 vuurwapens en 3000 patronen aangetroffen. De Franse filmster heeft "geen enkele toestemming om een vuurwapen te bezitten", liet de politie weten aan persbureau Belga.

54 minuten geleden
EU-regels aangenomen tegen juridisch afdreigen van actievoerders

STRAATSBURG (ANP) - Journalisten, activisten en academici worden met een nieuwe EU-wet beter beschermd tegen onterechte rechtszaken die zijn bedoeld om hen de mond te snoeren. Het Europees Parlement heeft met overgrote meerderheid ingestemd met de wetgeving.

1 uur geleden
Zelensky in Saudi-Arabië om te praten over uitruil gevangenen

RIYAD (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is dinsdag aangekomen in Saudi-Arabië. Hij is in het land om onder meer gesprekken te voeren over de uitruil van krijgsgevangenen tussen Oekraïne en Rusland.

1 uur geleden
Rusland claimt verwoesting Abrams-tank uit VS

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft op het slagveld in Oekraïne een Amerikaanse Abrams-tank vernietigd, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Het zou de eerste keer zijn dat een dergelijke tank is verwoest in de oorlog.

2 uur geleden
Europarlement omarmt Europese natuurherstelwet

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft de natuurherstelwet van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans goedgekeurd.

4 uur geleden
NAVO zegt niet van plan te zijn troepen naar Oekraïne te sturen

BRUSSEL (ANP) - De NAVO heeft geen plannen om troepen naar Oekraïne te sturen, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg. De NAVO-chef reageert op uitlatingen van de Franse president Emmanuel Macron, die opperde dat het daarvan zou kunnen komen.

4 uur geleden
Ook Europarlement keurt miljardenbudget voor Oekraïne goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europarlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan 50 miljard euro steun aan Oekraïne en aan andere aanpassingen van de EU-meerjarenbegroting die nog loopt tot 2027. Aanpassing van het budget is traditioneel onderwerp van veel discussie tussen de EU-landen onderling en in het Europarlement.

5 uur geleden